Sajtóközlemény. Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész kiállítása

Megnyitó: 2023.03.08, 17:00
Március 08, 2023 - Március 26, 2023
Tárlat megnyitó

A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Kolozsvári Művészeti Múzeum a Magyarország kolozsvári Főkonzulátusával és a Barabás Miklós Céhhel közösen meghívja Önöket a Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész személyes kiállíttásának megnyitójára, amelyre szerdán, 2023. március 8-án 17 órától kezdődően kerül sor a Művészeti Múzeumban. A kiállítás 2023 március 26-ig látogatható.

Dévényi Sándor életében és munkásságában meghatározónak bizonyult szülővárosa, 
Pécs. Pályafutását befolyásolta a Pécs Csoport néven ismertté vált építészeti alkotóműhely, vezetőjének, Csete Györgynek és alapító tagjának, Jankovics Tibornak sajátos építészeti meglátásai. Példaképként említi Wright-ot, Gaudí-t és Pilch Andort. Mesterének a magyar organikus építészet megteremtőjét, a Magyar Művészeti Akadémia alapítóját, Makovecz Imrét tartja. 

Munkássága áthidalja az időt és a teret. A pécsi organikusok meghatározó alakja, így építészete, úgy térben, mint időben és történetben igazodik a környezethez. Ez a fajta szerves, holisztikus megközelítés az, ami munkáit örökérvényűvé avatja. Életművében jelen van a városrehabilitáció, műemlékhelyreállítás, lakóépületek, iroda és középületek tervezése, városrendezési tervek kialakítása.

Dévényi Sándor a Nemzet Művésze, Kossuth-díjjal és Ybl Miklós díjjal kitüntetett magyar építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Kós Károly Egyesület alapító tagja. A rendkívül összetett és sokrétű életműbe nyújt kegyes betekintést a kiállítás, melynek anyagát a Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából tehetjük közre.