Imagini

Programe noi de educație muzeală

Programe noi de educație muzeală

Abordate într-o manieră interactivă și interdisciplinară, noile programe de educație muzeală sunt concepute cu intenția de a oferi experiențe noi, memorabile, constituindu-se în captivante instrumente de educație non-formală.  Participanții au şansa de a pătrunde în universul de creaţie al marilor artişti români, prin intermediul unui contact direct cu opere de referință în istoria artelor plastice din România.

Cicluri tematice

1. „Palatul Bánffy”: vizită interactivă desfăşurată în incinta celui mai reprezentativ edificiu laic baroc al orașului și unul de referință în arhitectura de secol XVIII din Transilvania, pe parcursul căreia sunt expuse aspecte referitoare la istoricul clădirii monument, morfologia, structura şi apartenenţa sa stilistică, elementele de decor plastic interior şi exterior, semnificaţii simbolice etc. Durata vizitei: 1 oră şi 30 de minute.

2. „Creaţia ca spectacol. Regia spaţiului pictural”: ciclu tematic structurat în patru vizite interactive, pe parcursul cărora se abordează diverse aspecte ale temei enunţate generic: construcţia spaţiului plastic, forme şi tipuri compoziţionale, mijloace de punere în scenă (perspectivă, ecleraj), elemente de recuzită scenografică, protagoniștii imaginii, atitudine, gestică și expresivitate. Durata vizitei: 1 oră şi 30 de minute.

3. „Genurile artistice”: ciclu tematic structurat în cinci vizite interactive, pe parcursul cărora sunt analizate variatele ipostaze ale temei: scena istorică / scena de gen, portretul, autoportretul, peisajul şi natura moartă. Durata vizitei: 1 oră şi 30 de minute.

Programele de educaţie muzeală se desfășoară în zilele de miercuri, joi şi vineri, între orele 10:00-17:00. 

Pentru toate tipurile de programe, participarea se va face pe bază de înscriere, programările fixându-se cu cel puţin zece zile în avans, prin e-mail la adresa macn@cluj.astral.ro sau la numărul de telefon 0264-596952, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-16:00. 

Grupurile de elevi participante vor fi însoţite, în mod obligatoriu, de un cadru didactic desemnat de instituţia şcolară aparţinătoare.

Persoană de contact: Alexandra Sârbu, muzeograf/educator muzeal

E-mail: as_sarbu@yahoo.com

În temeiul Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj nr. 122/24.06.2009, Muzeul de Artă Cluj-Napoca asigură tuturor grupurilor de elevi şi cadre didactice însoţitoare intrarea liberă în spaţiile expoziţionale. Taxă de ghidaj: 5 lei/persoană.

 

„5 LICEE 5 MUZEE”

Program educațional pentru implicarea elevilor de liceu în activități culturale

Muzeul de Artă este unul dintre partenerii instituționali ai ediției cu numărul XIII, care se va desfășură anul acesta, în premieră absolută, și la Cluj-Napoca. Astfel, 500 de liceeni din două mari orașe, București și Cluj-Napoca, se pregătesc să treacă pragul muzeelor. 

Lansarea ediției din acest an a proiectului special dedicat elevilor de liceu, „5 licee 5 muzee”, a avut loc astăzi, 28 februarie, la ora 09:00, simultan la Liceul Teoretic „Traian” din București și Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, prin intermediul unei conferințe interactive, care i-a pus în contact virtual atât pe elevii şi profesorii implicaţi în etapa actuală, cât și pe reprezentanţii muzeelor partenere, care au dezvăluit temele vizitelor ghidate de anul acesta.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a fost reprezentat de colega noastră, Alexandra Sârbu, istoric de artă, cea care va coordona și susține prezentările ghidate interactive care vor avea loc la sediul instituției noastre, sub genericul tematic „Tablou de epocă: Palatul Bánffy și portretistica barocă”.

Devenit tradiţie,„5 licee 5 muzee” este un proiect educaţional pentru elevii de liceu, prin care se încurajează participarea tinerilor la manifestări culturale. Până în luna iunie, elevii din 10 licee din Bucureşti şi Cluj-Napoca vor beneficia de vizite gratuite la zece muzee din aceste oraşe, fiind provocaţi şi la un concurs online de cultură generală. În mod excepțional, pentru ediția din acest an a fost lansat și un al doilea concurs pentru elevi, prin care sunt stimulați să contribuie la o pagină cât mai activă pe site-ul web al unei rețele de socializare, astfel încât fiecare liceu să reușească să promoveze unul dintre muzeele partenere, prin activitățile educațional-culturale la care vor lua parte pe parcursul acestui proiect. În acest mod, le vor trezi apetitul pentru a vizita muzee cât mai multor colegi, profesori sau prieteni. 

„5 licee 5 muzee” şi-a propus să declanşeze în rândul tinerilor o epidemie socială de vizitare a muzeelor, sub forma unui concurs. Lansat în anul 2008, proiectul s-a desfăşurat până anul trecut local, doar în capitală, a avut un impact pozitiv, atât în rândul elevilor, cât şi a profesorilor, iar astfel, organizatorii împreună cu partenerii au fost încurajaţi să continue, dar şi să extindă iniţiativa. Acum, înainte de start-ul celei de a 13-a ediţii, 3 000 de liceeni din 60 de şcoli bucureştene deja s-au bucurat de oportunităţile oferite de proiect, urmând să li se alăture alţi 500 de elevi şi încă 10 licee din Bucureşti şi Cluj-Napoca, prin această ediţie.

Cele 10 muzee partenere pentru ediția 2020, care îi vor provoca pe liceeni la concursul online de cultură generală sunt: Cluj-Napoca – Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Zoologic al Universităţii Babeş-Bolyai; Bucureşti - Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică - Minovici, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şiMuzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I.

Iar instituțiile de învățământ preuniversitar participante sunt: Cluj-Napoca - Colegiul Economic „Iulian Pop”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”; Bucureşti - Colegiul German Goethe, Liceul Teoretic „Traian”, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, Colegiul Tehnic Energetic.

Evenimentul este organizat şi susţinut de ECDL ROMANIA cu sprijinul tuturor partenerilor implicaţi: Primăria Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Consiliul Judeţean Cluj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, împreună cu cele zece muzee partenere care au dat curs invitaţiei de a-şi deschide porţile pentru liceeni. 

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi: Elena Chiru, manager proiect, tel.: 0213169922, e-mail: elena.chiru@ecdl.ro, eeb: www.ecdl.ro.; Gabriela Rădoiu Leș, coordonator proiect Cluj-Napoca, tel. 0728 287788, e-mail: gabriela.radoiu@gmail.com.