Povești nespuse

Vernisaj: 28 martie 2024, ora 18:00
Martie 28, 2024 - Aprilie 14, 2024
Vernisaj

Povești nespuse / Nieopowiedziane historie

 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, găzduiește, în perioada 28 martie – 14 aprilie 2024, expoziţia cu titlul „Povești nespuse / Nieopowiedziane historie”, eveniment care marchează prezența, în premieră, pe simezele muzeului de artă clujean a artiștilor, cadre didactice în același timp, Departamentului Pictură din cadrul Academiei de Artă din Wrocław.

 

Vernisajul va avea loc joi, 28 martie 2024, ora 18:00, în prezența câtorva dintre artiștii expozanți și a inițiatorului proiectului expozițional, dr. Gabriela Rostaş, instituția-gazdă fiind reprezentată de drd. Alexandra Sârbu, comisar al expoziției. Evenimentul este realizat în avanpremiera Sezonului Cultural Polonia-România 2024/2025 (prin care cele două țări își unesc forțele pentru a-și promova reciproc cultura, istoria și relația de prietenie) și este susținut de Institutul Polonez din România și de Consulatul Onorific al Poloniei la Cluj-Napoca.

___________

 

Pregătirea şi realizarea programului sezonului cultural bilateral revin Ministerului Culturii şi Institutului Cultural Român, prin reprezentanţa sa Rumuński Instytut Kultury w Warszawie / Institutul Cultural Român Varşovia, pentru partea română, respectiv Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Institutului „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie, pentru partea polonă. Prezentarea publică a Sezonului Cultural România-Polonia, care se va desfăşura în perioada iunie 2024 – octombrie 2025, a avut loc în data de 3 martie 2024, cu ocazia sărbătoririi „Zilei Solidarităţii Româno-Polone”, zi instituită prin acte adoptate de Parlamentele celor două ţări.

____________

 

Academia de Artă din Wrocław este o instituție de învățământ superior artistic cu o istorie de aproape 80 de ani. În prezent, aceasta este alcătuită din cinci facultăți, care predau 13 cursuri, printre care cel de design și artă în domeniul sticlei, precum și mediere a artei, programe unice în Polonia. Facultatea de Pictură dezvoltă competențe în pictură și desen, având un număr de 150 de studenți în 12 ateliere ale Departamentului de Pictură, 12 ateliere ale Departamentului de Desen și ale Departamentul de Pictură Arhitecturală și Multimedia. 

 

Expoziția „Povești nespuse / Nieopowiedziane historie” a fost gândită de duo-ul curatorial format din rectorul școlii, profesorul Wojciech Pukocz, și de decanul Facultății de Pictură, profesoara Marta Borgosz. Expoziția se constituie într-o oglindă vie a preocupărilor artistice ale cadrelor didactice actuale ale Facultății de Pictură din cadrul ASP Wrocław, cărora li se adaugă și creația unor profesori emeriți, foști îndrumători ai generației actuale de artiști-profesori. 

 

Poveștile, deși nerostite, au fost materializate în expoziție sub forma unei mari varietăți de forme, culori și aranjamente. Energiile diverse, multitudinea de relații și panorama largă a atitudinilor artistice se datorează diversității preocupărilor și experiențelor artiștilor participanți la această expoziție. Cei 46 de expozanți sunt reprezentanți ai unor generații diferite - de la decani la asistenți aflați la început de drum -, folosind tehnici și strategii diferite, operând cu mijloace de expresie diferite, pictori care se raportează la tradiția mediului, precum și experimentatori. 

 

De la figurativ la abstract, lucrările lasă un spațiu nelimitat, la dispoziția imaginației privitorilor, sugerând doar ce, cine, unde și când? Vă invităm, așadar, să vă asumați rolul de narator - povești intrigante zac latente în lucrările prezentate în cadrul expoziției, potențialul lor părând să nu aibă limite.

 

Expoziția „Povești nespuse / Nieopowiedziane historie”de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30, 40098, Cluj-Napoca) se va deschide joi, 28 martie 2024, începând cu ora 18:00, şi va putea fi vizitată în fiecare zi, cu excepția zilelor de luni și marți, în intervalul orar 10:00-17:00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30. 

 

Eveniment realizat cu sprijinul Consulatului Onorific al Poloniei la Cluj-Napoca, Wens Travel şi Crama Oprişor. Imagini surprinse în timpul deschiderii oficiale a expoziției de artă contemporană poloneză, „Poveşti nespuse / Nieopowiedziane historie”, eveniment desfăşurat în avanpremiera sezonului cultural bilateral România – Polonia 2024/2025. Expoziţia reuneşte creaţiile cadrelor didactice actuale ale Departamentului Pictură din cadrul Academiei de Artă şi Design „Eugeniusz Geppert” din Wrocław, alături de lucrări realizate de profesori emeriţi, mentori ai acestora. Vernisajul a avut loc joi, 28 martie 2024, începând cu ora 18:00, în prezenţa iniţiatorului proiectului expoziţional, Gabriela Rostaş, a co-curatorilor polonezi, artiștii Marta Borgosz şi Wojciech Pukocz, precum şi a consulului onorific al Republicii Polone la Cluj-Napoca, Mihaela-Monica Căluşer. Oficiile de gazdă au fost asigurate de muzeograf Alexandra Sârbu, în calitate de comisar al expoziției. Photo Credit: Feleki István