Marcel Muntean. Pictură. Mărturii din Grecia

Vernisaj: 27 ianuarie, ora 18:00
Ianuarie 26, 2023 - Februarie 12, 2023
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 26 ianuarie – 12 februarie 2023, expoziția „Mărturii din Grecia” (pictură) a artistului Marcel Ghe. Muntean. Vernisajul va avea loc în data de 27 ianuarie, de la ora 18:00. 

Expoziția reunește peste 40 de lucrări, fiind rodul creației realizate în timpul studiilor și al șederii la Atena. Tematica abordată în decursul anilor 1996-2008 marchează expresii plastice distincte, având unitate stilistică, originalitate, corelând totodată dominanta grafică cu armoniile cromatice. O mare parte din aceste mărturii colorate sunt priveliști transfigurate din Atena și din insulele vechii Elade - Creta, Hydra, Mykonos, Rodos, Santorini, Tassos și altele.Din multitudinea elementelor ce fac parte din lexiconul iconic reținem: cerul, marea, pământul, plaja, chiparosul, măslinul, dealul, muntele, barca și altele, toate acestea fiind cercetate și studiate cu răbdare, iar mai apoi sintetizate și transpuse cu sensibilitate și creativitate pe suporturile multicolore.Limbajul plastic al creației îmbină fericit și irenic redarea preponderent figurativă cu cea picturală într-o chintesență cu accente decorative sesizabilă prin: structura compozițională, ductul zbuciumat al liniilor, a tușelor de culoare și a dominantelor cromatice, așternute pe suprafețele când grandioase, când mai mici ale pânzelor.Toate acestea au fost transfigurate în opere grăitoare ale unei armonii interioare al cărei scop a fost întâlnirea cu frumosul, bucuria exprimării și împărtășirii acestuia și, nu în ultimul rând, întâlnirea cu divinul.

Artistul Marcel Ghe. Muntean este cadru didactic universitar de peste 20 de ani la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, fiind mentor pentru tinerele generații de licențiați, masteranzi și doctoranzi. Dintre activități, reținem numeroase expoziții naționale și internaționale, multiple publicații de studii, monografii, cărți. A coordonat și susținut conferințe și simpozioane în țară și străinătate, iar creația sa a fost înnobilată de premii și distincții.Imagini surprinse în timpul vernisării expoziției personale de pictură a artistului Marcel Gheorghe Muntean, intitulată „Mărturii din Grecia”. Evenimentul a avut loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în data de 27 ianuarie 2023, începând cu ora 18:00, în prezența artistului expozant și a invitatului său special, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din partea instituției, oficiile de gazdă au fost asigurate de muzeografa Ioana Filipescu. Foto credit: Feleki István.