Marcel Muntean. Tanúságtételek Görögországból. Festmény

Megnyitó: január 27., 18:00
Január 26, 2023 - Február 12, 2023
Tárlat megnyitó

A Kolozsvári Művészeti Múzeum megyei érdekeltségű közintézmény, amely a Kolozs Megyei Tanács fennhatósága alatt működik, 2023. január 26. és február 12. között Marcel Ghe. Muntean ”Tanúságtételek Görögországból” című kiállítás megtekintésére hívja meg a tisztelt közönséget. A megnyitóra január 27-én, 18:00 órától kerül sor.

A tárlat több mint 40 alkotást gyűjt össze, amelyek az athéni tartózkodás során készültek. Az 1996-2008 között megszólított téma különálló plasztikus kifejezéseket jelöl, amelyek stílusi egységet, eredetiséget mutatnak, miközben a domináns grafikákat a kromatikus harmóniákkal korrelálják. Az alkotás plasztikus nyelve boldogan és ironikusan ötvözi a túlnyomóan figuratív megjelenítést a képi megjelenítéssel kvintesszenciában, dekoratív hangsúlyokkal, amelyek a kompozíciós szerkezeten, a vonalak turbulens csatornáján, színérintéseken és kromatikus dominánsokon keresztül érzékelhetők, rárakva a hol grandiózusra, hol grandiózusra. a vitorlák kisebb felületei.

Marcel Ghe. Muntean képzőművész több mint 20 éve egyetemi tanár a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Ortodox Teológiai Karán. A tevékenységek között számos hazai és nemzetközi kiállítást, több tanulmányi publikációt, monográfiát, könyvet említünk. Konferenciákat, szimpóziumokat koordinált és támogatott itthon és külföldön, alkotásait díjak és kitüntetések nemesítették.Néhány kép a kiállítás megnyitóról. Photo credit: Feleki István.