Gergely István. Expoziție retrospectivă de sculptură

Vernisaj: sâmbătă, 13 august 2022, ora 17:00
August 13, 2022 - Septembrie 03, 2022
Vernisaj

Cu ocazia celei de-a 13-a ediții a Zilelor Maghiare din Cluj, Centrul de Artă din Transilvania și Asociația Clujul Comoară, împreună cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, organizează expoziția retrospectivă Gergely István (1939-2008). 

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 13 august 2022, de la ora 17:00, în sălile de expoziții ale Palatului Bánffy. La eveniment vor lua cuvântul: Vargha Fruzsina, viceprimarul orașului Sfântu Gheorghe, Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și curatorii expoziției: Bordás Beáta, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania și Gergely Zoltán, sculptor. 

Pe parcursul vieții, Gergely István a avut puține expoziții personale (ultima fiind cea din 2003 de la Galeriile Korunk din Cluj), iar după moartea sa a fost prezentată doar o mică parte din lucrările sale, în cadrul unei expoziții care a avut loc în anul 2009 la Oradea. Anul acesta, Centrul de Artă din Transilvania a organizat o expoziție retrospectivă semnificativă, în cadrul căreia au fost prezentate lucrări din diverse etape de creație ale artistului. Gergely István ne-a lăsat moștenire o vastă operă grafică și de sculptură, care are un limbaj unic și inovator, prezentând imagini ale personalităților culturale transilvănene, respectiv lucrări de for public, schițe și desene. Materialele care vor fi expuse acum „s-au întors acasă”, la Cluj, sub forma unei expoziții organizate la Muzeul de Artă, în perioada 13-27 august 2022. În această expoziție putem regăsi lucrări cu caracter inovator, unde sunt reiterate imaginile personajelor culturii maghiare transilvănene, într-un panteon personal al artistului. 

Născut în Cozmeni, Gergely István (1939-2008) își obține diploma de bacalaureat la Liceul de Arte din Târgu Mureș, în 1958. Devine apoi student al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu, unde îi are ca mentori pe Vetró Artúr, Kós András și Balaskó Nándor. În 1964, își obține diploma și, în perioada 1964-1990, este profesor de desen la Cluj. Pe lângă activitatea pedagogică, Gergely István își consolidează și cariera de sculptor. Lucrările acestuia se regăsesc în mai multe instituții și spații publice din România, precum Oradea sau Sfântu Gheorghe. 

            

Organizatori:

Primăria Sfântu Gheorghe – Centrul de Artă din Transilvania

Asociația Clujul Comoară 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

 

Finanțator: 

Fondul Bethlen Gábor















Imagini surprinse în timpul vernisajului expoziției retrospective Gergely István, evenimentul care a avut loc sâmbătă, 13 august 2022, de la ora 17:00, în sălile Palatului Bánffy. Cu această ocazie, au luat cuvântul: Vargha Fruzsina, viceprimarul orașului Sfântu Gheorghe, Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și curatorii expoziției: Bordás Beáta, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania și Gergely Zoltán, sculptor. De asemenea, formația Classis (Crancenco Oxana, Gergely Bálint Ákos, Király Erzsébet, Ortenszky Gyula și Kósa Krisztián) a încântat publicul cu un recital.