GERGELY István szobrászművész kiállítása

2022. augusztus 13–27.
Augusztus 13, 2022 - Augusztus 27, 2022

 A 13. Kolozsvári Magyar Napok alkalmával a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központ és a Kincses Kolozsvár Egyesület GERGELY István szobrászművész (1939–2008) életművét bemutató kiállítást rendez a Kolozsvári Művészeti Múzeumban. A tárlat megnyitójára 2022. augusztus 13-án, szombaton 17 órától kerül sor a kolozsvári Bánffy-palota földszinti kiállítótereiben. A kiállítást Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, dr. Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója és a kiállítás kurátorai – dr. Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője és Gergely Zoltán szobrászművész – nyitják meg.

 A kiváló szobrászművész életében kevés önálló tárlatot rendezett (utoljára 2003-ban a kolozsvári Korunk Galériában), halála után csupán Nagyváradon mutattak be egy kisebb léptékű válogatást a műveiből 2009-ben. Idén az Erdélyi Művészeti Központ nagyszabású retrospektív kiállítást szervezett a szobrász hagyatékából, amely átfogóan mutatta be az életmű különböző szakaszait. Gergely István több műfajban is maradandót alkotott, így a tárlat bemutatta a grafika és szobrászat határait átívelő, önálló művészi nyelvezetet létrehozó, talányos domborműveit; az erdélyi magyar kultúra kiemelkedő személyiségeinek arcképcsarnokát; a köztéri műveit, valamint néhányat a vázlat- és kompozíciós rajzai közül. E tárlat anyaga most „hazakerült” Kolozsvárra, ahol méltó helyen, a Művészeti Múzeumban tekinthető meg az 2022. augusztus 13–27. közötti időszakban. Jelen kiállításban a még ma is az újszerűség erejével ható, absztraháló plakettek kapnak hangsúlyt, ugyanakkor a tárlat részleteiben felidézi az erdélyi magyar kultúra kiemelkedő személyiségeinek Gergely István által létrehozott panteonját. 

A csíkkozmási születésű Gergely István (1939–2008) a marosvásárhelyi művészeti középiskolában tanult, ahol 1958-ban érettségizett. Ezt követően Vetró Artúr osztályában, Kós András és Balaskó Nándor szobrásztanárok keze alatt formálódott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán. Itt 1964-ben szerzett diplomát. 1964–1990 között középiskolai rajztanár Kolozsváron, ám a pedagógusi munka mellett megfeszített erővel dolgozik alkotói pályájának kiteljesítésén is. Legnépszerűbb alkotásai a sajátos jelrendszerű kompozíciókká formált domborművek, valamint az erdélyi és egyetemes magyar művelődés és kultúrtörténet jeles személyiségeit megörökítő plakettek, de több jelentős munkája lelhető föl romániai köztereken és intézményekben is: így például a nagyváradi körösparti sétányon Lorántffy Zsuzsanna egészalakos bronz szobra, Alsócsernátonban Bod Péter és Végh Antal, Sepsiszentgyörgyön pedig Gábor Áron mellszobra.

 

Szervezők:

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala – Erdélyi Művészeti Központ Egyesület

Kincses Kolozsvár Egyesület

Kolozsvári Művészeti Múzeum 

 

Támogató:

Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.A Gergely István kiállítás a 2022. augusztus 13–21. és augusztus 24–27. közötti időszakban látogatható, naponta 10 és 17 óra között.