Expoziția KAPOS ART 33

Vernisaj: 29 martie 2023, ora 17:00
Martie 29, 2023 - Aprilie 16, 2023
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Asociațiade Arte Plastice și Industriale Kapos ART, vă invită la vernisajul expoziției KAPOS ART 33. Evenimentul va avea loc miercuri, 29 martie 2023, de la ora 17:00. Expoziția poate fi vizitată până în data de 16 aprilie 2023.

Asociațiade Arte Plastice și Industriale Kapos ART a fost înființată în 1990, având în componență artiști din Ungaria, România, Austria și Marea Britanie. În 2015 activitatea organizației s-a extins prin înființarea secției de tineret, care cuprindea, la acel moment, 13 artiști. Asociația Kapos ART este, în momentul de față, alcătuită din 54 de membri și este inițiatoarea și organizatoarea Trienalei de Artă Grotescă și Industrială. În patrimoniul asociației se regăsesc o colecție de artă grotescă și lucrări ale Coloniei de Artiști Internaționali Sud-Transdanubieni (Dél-dunántúli Nemzetközi Művésztelep), respectiv colecția internațională MAIL ART.

Începând cu anul 1990, a organizat 33 de tabere de creație, 28 din acestea la Barcs și 5 la Szigetvár (cu sprijinul Fundației Pentru Colonia de Artiști Internaționali Sud-Transdanubieni). Prin organizarea unor expoziții internaționale, asociația dorește să promoveze activitatea membrilor săi pe plan internațional, respectiv să sprijine promovarea curentelor artistice contemporane.

Cu ocazia expoziției KAPOS ART 33, organizată la Muzeul de Artă (Palatul Bánffy), se dorește crearea unui cadru de interacțiune între membri Kapos ART și publicul transilvănean, în special cel clujean. Expoziția actuală celebrează cei 33 de ani de activitate ai asociației. 

„Au ceva în comun: probabil credința în creație impregnată de idei moderne și ideea dorinței umane de libertate proiectată în artă sunt cele două lucruri importante care aduc această diversitate la un numitor comun. Dar poate fi vorba și de dorința de a se înțelege, de a-și acorda atenție unul altuia. Astfel, aspectele specifice naturii umane nu pot fi neglijate. Lucrările dovedesc deschiderea artiștilor față de lumea largă, față de cultivarea aspirațiilor contemporane. În Kapos ART nu sunt dominante concepțiile tradiționale, însă chiar și acestea devin compatibile cu forme mai radicale de exprimare. Diversitatea nu distruge spiritul comun, ci mai degrabă îl reunește, insuflând respect reciproc.” (Bálint Szombathy)Imagini de la vernisajul expoziției „KAPOS ART 33”, eveniment care a avut loc în data de 29 martie 2023, de la ora 17. Cu această ocazie, au luat cuvântul: Vörös András, președinte al Asociației KaposArt și curator al expoziției; Halmos Klára, secretarul Asociației KaposArt și Kis-Pállukács Hajnal, muzeograf. La eveniment a fost prezent și Kőrösi Viktor Dávid, consulul Ungariei la Cluj-Napoca. Foto credit: Feleki István.