KAPOS ART 33

Megnyitó: 2023. március 29, 17:00 óra
Március 29, 2023 - Április 16, 2023
Tárlat megnyitó

A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Kolozsvári Művészeti Múzeum és a Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület meghívja Önöket a KAPOS ART 33 című kiállíttás megnyitójára, amelyre szerdán, 2023. március 29-én, 17 órától kezdődően kerül sor a Művészeti Múzeumban. A kiállítás 2023 április 16-ig látogatható.

A Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület 1990-ben alakult. 

Tagjaiképző- és iparművészek Magyarországról és a határon túlról (Nagyvárad, Kolozsvár, Románia; Bécs, Ausztria; Grantham, UK). 2015-ben 13 fővel megalakította Ifjúsági tagozatát. Az Egyesület összlétszáma 54 fő. A Kapos ART a Magyarországon egyedülálló Groteszk Képző- és Iparművészeti Triennálé kitalálója és rendezője. Rendelkezik egy Groteszk Gyűjteménnyel és a Dél-dunántúli Nemzetközi Művésztelep Gyűjteményes anyagával, valamint egy Nemzetközi MAIL ART Gyűjteménnyel. 1990 óta szervez művésztelepet. 28 évig Barcson, 5 éve Szigetváron, a Dél-dunántúli Művésztelepért Alapítvány támogatásával. Hazai és nemzetközi kiállításokat szervez, célja megismertetni a kortárs magyar képző- és iparművészetet külföldön.

A Kapos ART 33. évfordulója alkalmával az egyesület művészei alkotásaikkal betekintést engednek a belső világuk egy-egy mozzanatába. „Létezik valami közös bennük: valószínűleg a korszerű eszmékkel áthatott teremtésbe vetett hit és az emberi szabadságvágy művészetbe vetített eszméje az a két fajsúlyos dolog, ami közös nevezőre hozza a sokféleséget. De az is lehet, hogy leginkább a hajlandóság egymás megértésére, egymás odafigyelésére. Így hát a tisztán emberi szempontok sem elhanyagolhatók. Az mindenképpen szembeötlő, és a művekből is kisugárzik, mennyire nyitottak a kiállítók a világra, a kortárs törekvések kultiválására. A Kapos ART-ban ugyan nem a hagyományosabb felfogások dominálnak, ám azok is jól összeférnek a kifejezés radikálisabb formáival. A sokszínűség nem szétveri a közös szellemiséget, hanem még inkább összefogja, kölcsönös tiszteletet ébresztve a tagokban egymás iránt.” (Szombathy Bálint)Néhány kép a kiállítás megnyitóról. Photo credit: Feleki István.