Expoziția Juhos Sándor & Szabó András. Narative noi

Vernisaj: 13 august 2023, ora 18:00
August 13, 2023 - Septembrie 03, 2023
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 13 august - 3 septembrie 2023, expoziția „Narative noi”.

Expoziția comună a artiștilor Juhos Sándor și Szabó András ne prezintă rezultatele unui experiment de 20 de ani, care ne inserează în realitatea imaginară și paralelă a celor doi artiști, unde elemente noi și vechi, reale și fictive, stau la baza expresiei lor artistice. Aceste compoziții sunt atemporale, în cadrul cărora cei doi artiști reinterpretează realitatea printr-o lentilă metamodernă. Inspirația lor primară este reprezentată de obiectele și materialele găsite, care sunt deposedate de funcțiile lor vechi, iar prin experimentele vizuale ale celor doi capătă un sens cu totul nou.

Lucrările expuse colectează mici fragmente de mozaic, care se încheagă în poveștile existenței umane, apoi artiștii le descompun în elementele de bază și le înzestrează cu noi sisteme de semne și narațiuni. Acest spațiu metafizic se dezvăluie în fața noastră prin imaginile create de cei doi artiști în mod independent, dar totuși aflate în sincron.

Lumile expuse sunt poziționate într-o perspectivă specifică față de realitate: suficient de îndepărtate pentru a sugera idei absurde, dar nu atât încât să se îndepărteze prea mult de perspectivele realiste. Însemnătatea acestei distanțe focale perfecte poate fi înțeleasă doar prin proprii ochi, ca o experiență personală. Lucrările lui András și Sándor nu pot fi subiectul unei narațiuni perfecte, ci sunt subiectul unei invitații de descoperire personală a acestei perspective apolloniene din lucrările lor. (Bába István)Imagini de la vernisajul expoziției „Narative noi” a artiștilor Juhos Sándor și Szabó András, eveniment care a avut loc duminică, 13 august 2023, de la ora 18. Au luat cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Bába István, curatorul expoziției și artiștii expozanți.