Cele mai bune 100 de afișe 22

Vernisaj: 07.03.2024, ora 18:00
Martie 07, 2024 - Martie 24, 2024
Imagini
Vernisaj

Expoziție | 100 Beste Plakate 22 // Cele mai bune 100 de afișe 22

Expoziție de afișe din Germania, Austria și Elveția, ediția 2022. Prin utilizarea unei aplicații de realitate augmentată [AR], o parte din afișele expuse pot fi vizualizate într-o versiune animată.

 

Organizator | Centrul Cultural German Cluj-Napoca

Comisar de expoziție| Alexandra Sârbu, din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca 

 

#30JahreDeutschesKulturzentrumKlausenburg

#30AniCentrulCulturalGermanCluj-Napoca

 

Centrul Cultural German Cluj-Napoca, marcând debutul anului jubiliar, vă invită să descoperiți expoziția recunoscută la nivel internațional „100 Beste Plakate 22” [Cele mai bune 100 de afișe 22] care aduce în prim-plan cele mai inovatoare și grăitoare elemente din designul de afișe din Germania, Austria și Elveția din anul 2022. Competiția „100 Beste Plakate” este un susținător și promotor important al designului grafic din spațiul germanofon, implicând numeroși designeri consacrați, studenți, academii de artă, agenții, clienți și proiecte individuale. Expoziția rezultată în urma competiției străbate lumea în fiecare an. După ce a călătorit în Coreea de Sud, Elveția, Germania, Republica Moldova, Slovenia, expoziția „100 Beste Plakate 22” ajunge la Cluj. Va fi prezentată în cadrul Muzeului de Artă, în perioada 7 – 24 martie 2024. Vernisajul va avea loc în data de 7 martie 2014, de la ora 18:00.

 

Competiția „100 Beste Plakate” este unul dintre cele mai vechi concursuri de design din Europa, funcționând în diverse formate încă din 1966, când au fost acordate primele premii pentru cele mai bune afișe. În 1980, competiția a dobândit titlul pe care l-a păstrat până în prezent - „100 Beste Plakate” (Cele mai bune 100 de afișe). În anul 2002 a apărut prima selecție germano-austriaco-elvețiană sub numele „100 Beste Plakate 01”. Proiectul a avut până acum peste 20 de ediții. Expozițiile anuale oferă o perspectivă fascinantă asupra culturii contemporane a afișelor și promovează diferitele abordări și stiluri ale artiștilor și designerilor participanți. De la mesaje politice la evenimente culturale și până la reprezentări de produse, afișele premiate acoperă o gamă largă de subiecte.

 

Sunt primite propuneri de afișe din toate genurile și tehnicile de imprimare cu condiția să fi fost concepute, tipărite și publicate în anul respectiv. Lucrările sunt evaluate de către un juriu format din specialiști renumiți, care se schimbă de la an la an. Prin vizibilitatea pe care o primesc în cadrul expoziției și a publicației care o însoțește, câștigătorii concursului au parte de recunoaștere la nivel internațional.

 

Selecția anului 2022 cuprinde 48 de afișe din Germania, 43 din Elveția și 9 din Austria, împărțite în trei categorii:

A – 87 de afișe ca suport publicitar pentru afaceri, cultură și teme sociale, lucrări la comandă afișate în spații semi-publice sau publice

B – 2 afișe pentru promovare proprie, ca design grafic de autor sau ca experiment

C – 11 afișe realizate de studenți, în context educațional

 

La concurs au participat 663 de persoane cu un total de 2298 afișe, dintre care 1073 de afișe individuale şi 335 de serii. Juriul concursului din 2022 a fost format din experți internaționali: Yvo Hählen [Balmer Hählen, CH-Lausanne], Barbara Kotte [Kollektiv Scrollan, D- Berlin], Thomas Kronbichler [Studio Mut, I-Bozen], Wolfgang Ortner [OrtnerSchinko, A-Linz] şi Antonia Terhedebrügge [Studio Terhedebrügge, D- Berlin].

 

Expoziția este organizată la Cluj-Napoca de Centrul Cultural German, în parteneriat cu Asociația 100 beste Plakate e.V. și Muzeul de Artă Cluj-Napoca, cu susținerea Goethe-Institut București, Goethe-Zentrum Chișinău și Cartopack.

 

Arhiva expozițiilor: https://100-beste-plakate.de/archiv-plakateImagini surprinse în timpul deschiderii oficiale a expoziției internaționale de afiș contemporan din spațiul germanofon, „100 Beste Plakate 22 // Cele mai bune 100 de afișe 22”, eveniment prezentat în debutul anului jubiliar care marchează 30 de ani de existență a Centrului Cultural German din Cluj-Napoca. Vernisajul a avut loc joi, 7 martie 2024, începând cu ora 18:00, în prezența directorului Centrului Cultural German din Cluj-Napoca, Alexandra Rusu-Cătană, și a invitaților săi speciali de la Universitatea de Artă și Design (UAD): conf. univ. dr. Alice Iliescu, prof. univ. dr. Bencze László și asist. univ. drd. Mihai Guleș. Oficiile de gazdă au fost asigurate de muzeograf Alexandra Sârbu, în calitate de comisar al expoziției. Photo Credit: Andra Salaoru.