Bienala Națională de Ceramică-Sticlă-Metal, ediția a IX-a

Vernisaj: joi, 17 noiembrie 2022, ora 18.00
Noiembrie 17, 2022 - Decembrie 04, 2022
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 17 noiembrie - 4 decembrie 2022, Bienala Națională de Ceramică – Sticlă – Metal, ediția a IX-aVernisajul va avea loc joi, 17 noiembrie 2022, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare (parter) ale Muzeului de Artă, în prezența unora dintre artiștii expozanți. Expoziția va fi prezentată de conf. univ. dr. Andrei Florian, curatorul Bienalei și Florin Gherasim, muzeograf.

Bienala este rodul colaborării dintre Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Cluj, fiind inițiată de Fundația ”Ceram Art” a catedrei ceramică-sticlă-metal din cadrul UAD Cluj-Napoca. Manifestareaurmărește ca, aducând pe simeze tot mai numeroși artiști activi și valoroși, din cele mai diverse regiuni ale țării, să faciliteze și să medieze consolidarea de relații și contacte profesionale și de colaborare pe viitor, pe o arie cât mai largă. Aceasta prezintă artiști consacrați sau lansează și promovează studenți și absolvenți recenți ai celor mai importante universități de artă din București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, constituindu-se într-o întâlnire de Gală a generațiilor. Așadar, vom vedea și de această dată lucrări de autor ale unor artiști la început de drum sau la apogeul creației, piese individuale sau ansambluri compoziționale de înalt nivel, din aria ceramicii artistice de mici și mari dimensiuni, a designului de obiect decorativ și funcțional contemporan, vitraliu, tiffany, mozaic și bijuterie – obiecte surprinzătoare prin varietatea lor formală și inovativă, admirabil transpuse în mase ceramice, metal și sticlă prin tehnici și abordări plastice inedite. 

Întâlnim la Cluj 122 de artiști din București, Brașov, Botoșani, Galați, Iași, Bistrița, Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Vâlcea, Petroșani, Deva, Alba Iulia, Ploiești, Timișoara, sau care activează dincolo de hotarele țării, ținând la apartenența lor națională, alături de clujeni. 

Organizatorii speră în participarea unui public cât mai numeros, care să ne fie alături, răsplătindu-ne astfel efortul de realizare a acestei ample revederi bienale, aflate și de data aceasta sub zodia toamnei târzii, dominate de binevenita incandescență solară.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 18 noiembrie – 4 decembrie 2022, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00. Imagini de la vernisajul Bienalei Naționale de Ceramică – Sticlă – Metal, ediția a IX-a. Evenimentul a avut loc în data de 17 noiembrie 2022, de la ora 18. Cu această ocazie, au luat cuvântul conf. univ. dr. Andrei Florian, curatorul Bienalei și Florin Gherasim, muzeograf.