IX. Országos Biennálé Kerámia – Üveg – Fém

Nyitás: 2022. november 17-én, csütörtökön 18 órakor
November 17, 2022 - December 04, 2022
Tárlat megnyitó

A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségében működő kolozsvári Művészeti Múzeum (MACN) 2022. november 17 – december 4. között rendezi meg az Országos Kerámia – Üveg – Fém Biennálé kilencedik kiadását. A megnyitóra 2022. november 17-én, csütörtökön 18 órától kerül sor a Művészeti Múzeum időszaki kiállítótermeiben (földszint), valamennyi kiállító művész jelenlétében. A kiállítást dr. Andrei Florian egyetemi docens mutatja be, a Biennálé kurátora Florin Gherasim muzeográfus.

A Biennále a kolozsvári Művészeti Múzeum, a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem, illetve a Romániai Képzőművészek Szövetségének kolozsvári fiókjának együttműködése révén jött létre, és amelyet a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem kerámia- üveg-fém szakának Ceram Art elnevezésű alapítványa kezdeményezett. A rendezvény célja, hogy az ország legkülönbözőbb régióiból egyre több aktív és értékes művészt hozzon össze, hogy a jövőben minél szélesebb területen elősegítse és közvetítse a szakmai kapcsolatok, együttműködések kiépítését. A legjelentősebb bukaresti, jászvásári, temesvári és kolozsvári művészeti egyetemek neves művészeit mutatja be, illetve lehetőséget kínál hallgatóinak, frissen végzett hallgatóinak, generációk gálatalálkozójává válva. Ily módon pályakezdő vagy alkotásuk csúcsán álló művészek eredeti alkotásait is láthatjuk, egyedi darabokat vagy nívós kompozíciós együtteseket a kis- és nagyméretű művészi kerámia területéről, a kortárs dekoratív és funkcionális formatervezés világából, ólomüveg, tiffany, mozaik és ékszer – formai és innovatív változatosságuknak köszönhetően meglepő tárgyakat, amelyek innovatív technikák és plasztikus megközelítések révén csodálatosan átültetve kerámia-, fém- és üvegdarabokba.

122 bukaresti, brassói, botosányi, galaci, jászvásári, besztercei, nagybányai, szatmári, nagyváradi, nagyszebeni, vâlceai, petrozsényi, dévai, gyulafehérvári, ploiesti-i, temesvári, illetve határon túli alkotóval találkozunk Kolozsváron, a kolozsváriak mellett.

A kiállítás megtekinthető 2022. november 18-tól december 4-ig, szerdától vasárnapig, 10.00 és 17.00 óra között.Néhány kép a kiállítás megnyitóról.