91 Young Artists & Doina Cornea

Vernisaj: 30 mai, ora 18:00
Mai 30, 2024 - Iunie 08, 2024
Vernisaj

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 30 mai – 8 iunie 2024, expoziția „91 Young Artists & Doina Cornea”. 

Copiii contemporani, alături de copilul Doina Cornea, își expun universurile copilăriilor personale. Expoziția de față creează oportunitatea imersiunii în esența inocenței copilăriei, în nostalgia și recunoștința față de cei care au deschis calea spre libertate.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 30 mai 2024, de la ora 18:00 – dată la care se împlinesc 95 de ani de la nașterea Doinei Cornea. Tema centrală a expoziției este portretul Doinei Cornea. În acest fel, se va putea admira felul în care copiii, de la câțiva ani și până spre maturitate, o percep pe aceasta în desenele lor. Portretele vor fi expuse alături de desenele făcute de Doina Cornea în toate etapele copilăriei ei.

Despre începuturile ei ca pictor Doina Cornea spunea în jurnal: „m-am revăzut la vârsta de doisprezece, treisprezece ani, când visam în taină să devin celebră prin vreo creaţie. Pe atunci, creaţia mă interesa mai mult ca mijloc decât ca scop. Acesta era dobândirea faimei, crezând că a fi celebru înseamnă a fi fericit. Vârstnica Domnişoară Orendi (Freulein Orendi), generoasa mea îndrumătoare în ale picturii, cu studii la München, încerca uneori să-mi tempereze iluziile, explicându-mi că a face pictură înseamnă a renunţa la tot restul, aşadar a se sacrifica. Se îndoia că eu aş fi în stare să renunţ la tot pentru a mă consacra artei. A avut dreptate.” Şi totuşi Doina Cornea a continuat să picteze, folosind arta ca o ieşire din cotidianul cenuşiu în care, de multe ori, a trăit.

După ce, în luna decembrie 2023, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a dezvăluit publicului integralitatea desenelor şi picturilor Doinei Cornea, acum, acelaşi muzeu realizează o fericită îmbinare între desenele din copilăria acesteia şi cele ale minunaţilor mici pictori clujeni grupaţi în jurul profesoarei lor, Tatiana Alban.Imagini surprinse în timpul vernisajului expoziției „91 Young Artists & Doina Cornea”, care a avut loc în data de 30 mai 2024 - dată la care se împlinesc 95 de ani de la nașterea Doinei Cornea. Foto credit: Feleki István.