Képek

Donații

Pe parcursul existenței sale, patrimoniul muzeului s-a îmbogățit cu donații din partea entităților juridice sau a persoanelor fizice, astfel numărul lucrărilor aflate în patrimoniul muzeului în momentul de față depășește 14.000 de obiecte de artă. În primele decenii de funcționare ale muzeului, un număr semnificativ de lucrări au fost achiziționate de la artiștii contemporani, însă după modificările legislative acest lucru a devenit imposibil. În ultimi treizeci de ani muzeul a primit donații din partea artiștilor și a rudelor artiștilor decedați, care prin gestul lor doreau să contribuie la creșterea patrimoniului muzeului și la menținerea memoriei creației artistice în colecția unui muzeului din Cluj. 

În ultimii ani, patrimoniul muzeului s-a îmbogățit cu lucrări de pictură, grafică, sculptură și obiecte de artă decorativă prin generoasele contribuții ale artiștilor expozanți. Organizatorii expoziției Tribuna Graphic se numără printre cei mai generoși contributori la creșterea colecției de grafică contemporană, donând anual mai multe zeci de lucrări expuse cu ocazia expoziției organizate la muzeu. Un număr semnificativ de lucrări de grafică ale artiștilor italieni Gioancarlo Pozzi sau Reno Giatti se află în momentul de față în colecția de grafică a muzeului. 

Printre lucrările primite ca donație în ultimii ani se află creațiile artiștilor: Ioan Sbârciu, Teodor Botiș, Vetró András, Alexandra Mureșan, Diana Oțet, Olimpia Bera, Anastasia Vdovkina, Szvetlana Tóth, Sever Săsărman, Árkossy István, Kudor Duka István, Alexandru Matei Agachi, Leontin și Sorina Țibacov, Palkó Ernő, Ștefan Orth István, Leila Mahat, Ditroi Thomas, Balázs Péter, Forró Antal, Hagop Sulahian, Lena Kelekian, Victor Hagea, Cela Maria Neamțu, Paulovics László, Chișu Ioan, Chișu Rodica, Mircea Vremir, Emeric Marcier etc.