Viorel Nimigeanu. Expoziție aniversară

Octombrie 07, 2020 - Octombrie 25, 2020
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 7 – 25 octombrie 2020, EXPOZIȚIA ANIVERSARĂ a artistului Viorel Nimigeanu. Acesta s-a născut în 1950, în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud. În 1969, Viorel Nimigeanu intră la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj, pe care îl absolvă în anul 1973. În 1977, este admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde are șansa de a-l întâlni pe Corneliu Baba, aflat în ultimul său an de profesorat. Marele pictor apreciază talentul tânărului student și îl sprijină în realizarea unor proiecte. Începe lungul șir de participări la numeroase expoziții de pictură din Baia Mare, Cluj, București. De asemenea, realizează mai mult de douăzeci de expoziții personale în țară și străinătate. Începând cu anul 1978 este preocupat din ce în ce mai mult de arta monumentală, executând, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țară și străinătate. În 2010 își obține doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX. Arta lui Viorel Nimigeanu a fost remarcată încă de la debut și urmărită cu căldură de personalități de renume ale artei și istoriei artei românești: Lazăr Anton, Mircea Țoca, Vasile Grigore, Dan Grigorescu, Magda Cârneci, Tiberiu Alexa, Virgil Mocanu, Lelia Pop, Negoiță Lăptoiu, Livia Drăgoi, Alexandra Rus.

EXPOZIȚIA ANIVERSARĂ a pictorului Viorel Nimigeanu cuprinde lucrări din toate ciclurile de creație ale artistului, dintre care amintim: 

Darul iubirii, Lecția de frumusețe, Suita maramureșeană, Muntele albastru, Pentagonul sacru, Balerina, Fețele timpului, Ofrandă toamnei, Autoportret, Veneția.Imagini de la evenimentul „Viorel Nimigeanu. Expoziție aniversară”, care a avut loc în data de 7 octombrie 2020, la sediul Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Cu ocazia inaugurării expoziției, au rostit alocuțiuni scriitorul, istoricul și publicistul Ovidiu Pecican, artistul Viorel Nimigeanu și dr. Feleki István, muzeograf și curator al expoziției din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Au susținut recitaluri muzicale maestrul Grigore Leșe, dar și artiștii Operei Vox. Expoziția poate fi vizitată în perioada 8-25 octombrie, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00. Vă așteptăm cu drag!