Székely Annamária. Realitatea oglindită

Vernisaj: 3 mai 2023, ora 18
Mai 03, 2023 - Mai 21, 2023
Vernisaj

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 3 – 21 mai 2023, expoziția Realitatea oglindită | Tükrözött valóság, care reunește lucrări ale artistei Székely Annamária. Vernisajul va avea loc în data de 3 mai 2023, de la ora 18.

Székely Annamária s-a născut, în 1972, la Cluj unde, în perioada 1986-1990, și-a început formația artistică la Liceul de Arte Plastice. A urmat studiile universitare la Budapesta, în cadrul Universității de Arte Plastice, obținând în 1999 diploma de licență și în anul 2000 diploma de masterat. Între anii 2011-2014 își continuă studiile la Universitatea Tehnică din Budapesta, Facultatea de Arhitectură, specializarea Protejarea Patrimoniului. Din 2000 este membră a Uniunii Artiștilor Creatori Maghiari, iar din 2022 a Societății Pictorilor Maghiari. În 2008 îi este decernat Premiul Barcsay. Pe parcursul celor trei decenii de activitate, a participat la numeroase expoziții de grup și a organizat un număr semnificativ de expoziții personale. 

Creațiile artistice ale lui Székely Annamária sunt centrate pe dorința de a reproduce pe suprafața de lucru spațiul înconjurător, formele tridimensionale ale mediului înconjurător, ale structurilor materiale ale lumii noastre. Pentru artistă, această formă de exprimare reprezintă nu numai o marcă a creației, ci și o dorință de a oferi sens lumii înconjurătoare și imaginii urbanului zilelor noastre. REALITATEA OGLINDITĂ | TÜKRÖZÖTT VALÓSÁG este o incursiune într-o lume unde liniile, culorile, formele sunt analizate dintr-o perspectivă care se concretizează nu numai sub o formă fizică, ci și sub una spirituală. Acest caracter spiritual este, în mare parte, o consecință a abordării personale a artistei, care face apel la memorie ca instrument de recreare a mediului înconjurător, oferindu-i acestuia o dimensiune aparte, unde diferendele dintre realitate și transpunerea de pe suprafața de lucru oferă o încărcătură specială picturilor. Imagini surprinse cu ocazia vernisajului expoziției de pictură a artistei Székely Annamária, care a avut loc în data de 3 mai 2023, de la ora 18. Cu această ocazie, au luat cuvântul Nánó Csaba, publicist și Iakob Attila, istoric. Expoziția se poate vizita până în data de 21 mai 2023. Foto credit: Feleki István