Spiridușul fotograf. Expoziție personală Thomas Poledna

Vernisaj: 2 iulie, ora 18
Iulie 02, 2025 - Iulie 20, 2025

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 2–20 iulie 2025, expoziția personală de fotografie „ Spiridușul fotograf”, Thomas Poledna. Vernisajul va avea loc miercuri, 2 iulie, de la ora 18:00. Cu această ocazie, vor lua cuvântul, Dorel Găină, artist fotograf, Demostene Șofron, jurnalist cultural, respectiv Rudolf Poledna, sociolog. Corul Napoca Viva (dirijori Dan Dumitrana și Maria Chircoiaș) va susține un moment muzical. 

Expoziția „ Spiridușul fotograf” nu întrunește doar o serie de fotografii, ci este expresia artistică a lui Thomas Poledna în cea mai pură formă. Marcată de un univers și o viziune aparte, expoziția aduce în fața publicului nu numai instantanee de viață și mediu înconjurător, ci încearcă să capteze și narațiunea din spatele acestora. Pentru Thomas Poledna, fotografia este mai mult decât o pasiune simplă materializată prin clișee și imagini, este un mod de navigare în tumultul cotidian, o dorință de a capta esența vieții cotidiene și a evenimentelor, care de multe ori trec neobservate pe lângă noi. Captarea imaginilor devine nu numai un gest discret de imortalizare, ea se transformă într-o aventură prin care fotograful devine observator și parte integrantă a desfășurării evenimentelor. Obiectivul aparatului de fotografiat devine parte, o extensie, a fotografului, care prin ochi critici sau plini de sensibilitate privește evoluțiile citadine și dinamica spațiului modelat și colorat de existența umană. De multe ori fotografia devine nu numai o cronică a timpului, ci și un element de critică tăcută, care prin detașarea de spațiu oferă o dublă perspectivă asupra celor vizibile ochiului uman. 

Prezenta expoziție este populată de o serie de fotografii care, prin structura lor fizică și spirituală, captează esența unui spațiu urban și a locuitorilor acestuia. Clujul lui Thomas Poledna este unul unde elementele minuscule sau banale devin puncte centrale în perspectiva fotografică. În acest Cluj, spiritul urban și al spațiului comun devin elemente centrale și scene unde se joacă micile și marile evenimente ale locuitorilor. Aici frumosul și armoniosul devin elemente definitorii ale fotografiei, iar perspectiva ne arată că lumea cotidianului banal este mai mult decât o simplă evoluție umană,  devine un element al spirtului artistic și o expresie a optimismului etern. Desigur acest optimism contagios nu este rodul unei naivități umane, ci mai degrabă al înțelegerii vieții și a unui spirit critic, care este conștient de realitate, dar este devotat și scopului de a acapara momentele colorate ale narațiunii. Astfel, fotograful devine un spiriduș, prezent și activ în lumea noastră, dornic să vadă, să caute și să rămână într-un con de lumină discret, dar apropiat de evenimentele mici și mari.