Sorin Purcaru. Antropomorfism

3 martie - 3 aprilie 2022
Március 03, 2022 - Április 03, 2022
Képek
Tárlat megnyitó

Expoziție retrospectivă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 3-20 martie 2022, expoziția retrospectivă „Antropomorfism” a artistului Sorin Purcaru. Deschiderea oficială va avea loc joi, 3 martie 2022, de la ora 18.00, în prezența artistului.

Această primă expoziție personală la Muzeul de Artă Cluj-Napoca a artistului Sorin Purcaru, curatoriată de dr. Cristina Simion și de dr. Dan Breaz, pune în valoare lucrări de grafică și sculptură, care sintetizează activitatea artistului dintr-o perioadă de trei decenii de creație. 

„Antropomorfism”, expoziția personală a artistului Sorin Purcaru la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, este o retrospectivă, deși termenul ar putea părea impropriu pentru un interval de plină ascensiune creatoare și departe de posibilul manierism al artiștilor aflați la apogeu. Dacă privim înainte, cu siguranță că Sorin Purcaru nu și-a spus ultimul cuvânt în arta contemporană românească. Dacă privim în urmă, însă, o retrospectivă nu e nici prematură, nici distonantă, ci necesară după trei decenii de creație, căci e un moment de acalmie și introspecție: o piatră de hotar nu e un capăt de drum, ci un reper. 

Consacrat ca sculptor, prin pregătirea academică, dar mai cu seamă prin numeroase expoziții naționale și internaționale, cu câteva premii prestigioase și o prezență semnificativă atât în spațiul public, cât și în colecții muzeale, Sorin Purcaru a început să se afirme și ca grafician, iar în ultimul deceniu a căutat să combine, în expozițiile sale personale, sculptura și grafica, într-un mesaj artistic sinergic.

Recunoscut pentru forța unui stil propriu marcant, Purcaru a fost invitat să expună, în ultimii ani, la Parlamentul European („Două Țări, un singur Suflet”, clădirea Altiero Spinelli, 2016), la Muzeul de Artă Ion Irimescu (2019), în galeria de artă a Consiliului Europei din Strasbourg (2019), la Muzeul de Artă Vizuală Galați (2019), la prima ediție a Bienalei Internaționale de Arte Vizuale Brașov (2019), la Festivalul Internațional Ost Anders Nürnberg (2021), precum și în galerii din Fribourg, München și Nürnberg.

Sorin Purcaru este conferențiar al Universității de Arte „George Enescu” Iași și membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Trăiește și lucrează în Iași.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 20 martie 2022, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.Imagini surprinse în timpul vernisajului expoziției retrospective a artistului Sorin Purcaru, eveniment care a avut loc în data de joi, 3 martie, de la ora 18. Cu ocazia vernisajului, au luat cuvântul: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, dr. Cristina Simion, curator al expoziției, dr. Dan Breaz co-curator al expoziției din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca și artistul Sorin Purcaru. Credit foto: Feleki István