Silvia INSELVINI. Il crepuscolo degli uomini / Amurgul oamenilor

Vernisaj: 20 aprilie 2023, ora 18:00
Aprilie 20, 2023 - Mai 07, 2023
Vernisaj

Il crepuscolo degli uomini / Amurgul oamenilor

Expoziție personală Silvia Inselvini
 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în parteneriat cu Galeria de Artă Contemporană IAGA, în perioada 20 aprilie – 7 mai 2023, expoziția Il crepuscolo degli uomini / Amurgul oamenilor, cu lucrări ale artistei Silvia Inselvini (pictură). Vernisajul va avea loc joi, 20 aprilie 2023, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă, în prezența artistei și a celor doi curatori, Beatrice C. Benedetti (Italia), din partea Galeriei IAGA și Florin Gherasim, din partea Muzeului de Artă.

Silvia Inselvini s-a născut în Brescia (Italia) în anul 1987. A urmat cursuri de învățământ artistic până la nivel universitar la Accademia di Belle Arti Santa Giulia din Brescia, la clasa pictură, promoția 2011. S-a stabilit în orașul natal unde, ca profesor, transmite tainele artei tinerilor liceeni, dar alocă mult timp și laboratorului de creație din propriul atelier. Cu toate că se situează în plutonul artiștilor încă tineri, Slivia Inselvini are deja un bogat palmares de prezențe la evenimente artistice de prestigiu.

Dintre locurile în care a expus până acum, amintim: Brescia, Ferrara, Kiel, Bienala din Tongyeong – Coreea, Pietro Santa, Milano, Bologna, Veneția, Regensburg (Germania) și Galeria de Artă Contemporană IAGA din Cluj-Napoca, în anii 2017 și 2019. Creația tinerei artiste a fost apreciată, obținând și premii la expozițiile de la Bienalle Roncaglio (2012) sau San Federele Art Gallery, Milano (2012, 2014).

Proiectul expozițional propus cu această ocazie este compus exclusiv din lucrări ale ciclului "Notturni (Nocturne)" la care artista lucrează de mai mulți ani și pe care ea însăși le definește ca fiind „[...] o rugăciune”. În aceste lucrări, Inselvini acoperă A4-urile sale cu cerneală unui pix, ștergând orice urmă de alb de pe hârtie. Această ștergere, prin straturi succesive, dă naștere unei noi uniformități iridescent-uleioasă, la început doar în albastru sau negru, acum și verde și roșu.

Pe lângă expoziții de grup și personale, a expus la mai multe târguri de artă, inclusiv KIAF Seul, Affordable Art Fair Hamburg, Affordable Art Fair Bruxelles. Printre diferiții curatori și critici de artă care au apreciat creația sa, îi găsim pe: Beatrice Benedetti, Ilaria Bignotti, Leonardo Conti, Chiara Canali și Matteo Galbiati.

Beatrice C. Benedetti este curator independent și consilier de artă. Are o bogată experiență de manageriat sau de colaborare cu galerii de artă contemporană în Verona, Milano, Lucca și este autoarea unor articole apărute în importante reviste și publicații de artă.

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 21 aprilie – 7 mai 2023, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.Imagini surprinse în timpul vernisării expoziției personale de pictură a artistei Silvia Inselvini, intitulată „Il crepuscolo degli uomini / Amurgul oamenilor”. Evenimentul a avut loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în data de 20 aprilie 2023, începând cu ora 18:00. Au rostit alocuțiuni Florin Gherasim, muzeograf, curator, Beatrice C. Benedetti, curator invitat (Italia), artista expozantă, Silvia Inselvini și Rosalba di Pierro, reprezentant al Galeriei IAGA. Foto credit: Feleki István.