Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 20 iulie-7 august 2022, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, expoziţia „Restitutio. Jacques Hérold”. Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 20 iulie 2022, de la ora 18.00, în prezența prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, dr. Daniel Nazare, managerul Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov, Cristina Simion și Dan Breaz, în calitate de curatori ai acestei expoziții.
Expoziția prezintă o selecție consistentă de gravuri valorificate tipografic în edițiile bibliofile ale unor cărți de referință, care provin exclusiv din două fonduri private, respectiv colecția Cristina Simion și colecția Emilian Radu, România. „Restitutio. Jacques Hérold” este un omagiu adus unui important artist suprarealist de origine română, care s-a manifestat deplin în pictură, desen, ilustrație de carte, gravură, sculptură și literatură.
„Născut Herold Blumer, în 1910, la Piatra Neamț, Jacques Herold (nume de artist pe care îl adoptă la propunerea lui Victor Brauner) părăsește de timpuriu România, în 1930, după studii începute la Academia de Arte Frumoase din București și colaborări la revista Unu. Stabilit la Paris, Herold intră în grupul suprarealiștilor, sprijinit de Brauner, și leagă prietenii artistice importante, cu Marcel Duchamp, Man Ray, Yves Tanguy și André Breton, dar și cu scriitori și poeți, ale căror volume le-a ilustrat în următoarele decenii, binemeritând titlul onorific de «complice al poeților». Începând din anii ’30, a publicat în Franța lucrări originale (litografii, gravuri, serigrafii etc.) în ediții limitate, pentru ca mai târziu, în perioada postbelică să ilustreze cărţi de colecţie, în tiraje mici, adevărate bijuterii. După o perioadă de mare precaritate, în timpul celui de-al doilea război mondial, opera sa este progresiv recunoscută și prezentată atât în importante expoziții personale, cât și în expoziții de grup ale suprarealiștilor, apreciată pentru stilul original, aparte, prin care s-a individualizat. Ilustrează numeroase volume, mai ales de poezie, într-un stil inconfundabil. Este considerat unul dintre cei mai importanţi pictori ai curentului artistic suprarealist în epoca de maturitate. În 1986, participă la Bienala de la Veneția. Moare la Paris, un an mai târziu”, notează Cristina Simion, galeristă, colecționară și curatoare a expoziției.
„Restitutio. Jacques Hérold” valorifică într-o manieră inedită opera unui artist semnificativ al avangardei istorice, care, excepție făcând o singură expoziție organizată în România, dedicată operei sale picturale, este mult mai cunoscut în spațiul francofon decât în cel românesc.
Organizatori: Muzeul de Artă Cluj Napoca, Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov, Tiny Griffon Gallery Nürnberg, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design din Timișoara
Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 7 august 2022, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.