Procopan. Sculptura mica | Turculeț. Pictură

Vernisaj: 3 octombrie 2024, ora 17
Octombrie 03, 2024 - Octombrie 20, 2024

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 3-20 octombrie 2024, expoziția artiștilor 

Nicolae Procopan și Gil Turculeț. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 3 octombrie 2024, de la ora 17:00, în prezența artiștilor și a prof. univ. dr. Cornel Ailincăi. Curator: Iakob Attila.

„Nimic mai firesc, la prima vedere, decât o simbioză dintre ostensiunea picturală care modelează sintagme vizuale inspirate din realul perceput, dar ne trimite, prin jocul plăsmuirii cromatic-expresive, la reverii imaginare și o sculptură „liliputană”, care, în loc să te oblige să „dai târcoale de la distanță” în jurul 3 D-ului volumetric, te cheamă aproape, în spațiul proxim al formei fin modelată, pentru a-i descoperi filigranul în care își îmbracă cu tâlc metafora plastică. Înclin să cred că punctul de convergență al asocierii acestor doi artiști se află în însăși intenția de a ne face părtași la o deschidere de orizont semantico-simbolic, aflat dincolo de mijlocul de plăsmuire artistic, specific fiecăruia” (prof. univ. dr. Cornel Ailincăi).

„Nicolae Procopan și Gil Turculeț, artiști plastici și profesori ai Universității de Arte și Design din Cluj, aduc în fata publicului două serii de lucrări care, prin specificitatea lor, oferă expoziției nu numai un caracter bicefal, o complementaritate fizică și spirituală, ci și o perspectivă care ne permite o contextualizare a creațiilor într-un cadru mai amplu, pe un plan imaginar mai extins. Cele două forme de exprimare sunt expresia aceleiași dimensiuni a spiritului uman și artistic, unde forma finită a expresiei gândului devine o punte între un imaginar și real individual și colectiv în același timp. Nicolae Procopan, ceramist cu experiență, ne introduce într-o lume a formelor și detaliilor care oferă greutate nu numai actului de creație, ci și mesajului emis de creația artistică în sine. Fiecare obiect este parte a unui ansamblu virtual mai extins, un element al unui cosmos mai vast, care după bunul plac poate fi completat în timp cu elemente fizice noi de către artist, sau de vizitator prin apelul la imaginație și creație mentală. Lumea acestor lucrări este una care nu se limitează la un aspect singular, ci permite, prin structura formelor, o extindere a perspectivelor spre noi dimensiuni mai mult sau mai puțin perceptibile la o studiere de suprafață. Dacă diavolul se ascunde în detalii, în cazul de față, detaliile ascund frumusețe, profunzime și complexitate spirituală.  Pe de altă parte, picturile lui Gil Turculet, prin tematica și cromatica lor, ne prezintă perspective ale unei lumi care nu numai ca ne sunt familiare, dar în oarecare măsură ne invită la o contemplare asupra trecerii timpului și a schimbărilor din jurul nostru. Peisajele artistului sunt un memento al unor clipe efemere, al unui trecut care există numai pe suprafața pânzei, care ne oferă momente de bucurie și seninătate spirituală. Dealul, pădurea sau peisajul abundent de vegetație ne cheamă spre o lume a bucuriei și a echilibrului natural, unde artistul redă un segment de viață plin de elemente ce ne îndeamnă la contemplare. Prin această caracteristică, picturile intră în complementaritate cu lucrările lui Nicolae Procopan, oferind o imagine a lumii unde perspectiva apropiată și cea largă se conectează într-un plan invizibil, dar sesizabil spiritului uman. 

Nicolae Procopan a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, specializarea Sculptură, în anul 1976. Din 1992 este cadru didactic al acestei instituții unde, pe parcursul deceniilor, s-a ocupat de pregătirea a numeroase generații de artiști la Secția de ceramică – sticlă – metal. Pe parcursul carierei, a participat la numeroase expoziții de grup și personale din România și străinătate. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Gil Turculeț este absolvent al Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, specializarea Ceramică, sticlă, metal, promoția 1990. Și-a început cariera ca restaurator la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Din 2004, este cadru didactic titular al Universității de Artă și Design din Cluj. Pe parcursul carierei, lucrările lui au fost expuse în cadrul a numeroase expoziții din România și din străinătate. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România”.  (C.S. dr. Iakob Attila)