PREMIILE CRAMA OPRIȘOR PENTRU DESEN CONTEMPORAN

Vernisaj: miercuri, 11 mai 2022, ora 17:00
Mai 11, 2022 - Iunie 05, 2022
Vernisaj

„Premiile Crama Oprișor pentru Desen Contemporan” reprezintă un demers din aria privată, conceput, încă de la început, ca dezvoltare a implicării în viața social-artistică și sprijin oferit tinerilor studenți și absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior artistic din România. Dacă prima ediție a concursului (2017) a fost realizată în colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București, ediția din acest an se bucură de parteneriatul cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

UAD Cluj-Napoca este una dintre cele mai importante și originale resurse de desen, „Școala de la Cluj” marcând, de-a lungul timpului, viziunea și mijloacele expresive ale artei românești. Este, în acest context, extrem de relevant rolul organizatorilor de a încuraja creația contemporană, aflată în perioada de formare artistică, iar din acest motiv concursul se adresează studenților și absolvenților universității clujene de artă.

Din cele peste 60 de aplicații înscrise în concurs, au fost selectate, pentru expunere și jurizare finală, lucrările a 33 de tineri artiști, pictori, graficieni sau sculptori, pasionați de desen.

Artiști: Iulia Alexandru, Ana-Maria Bozdog, Adrian Buda, Denisa Ceascai, Costel Chițimuș, Vlad Drăghici, Călin Dumitrașcu, Carla Forrai, Diana Grigorescu, Răzvan Liță, Mathé László, Ciprian Memei, Mihaela Mihalache, David Miholcsa, Rada Niță, Mihai Nuțu, Raluca Pavelescu, Matei Păcurar, Adriana Mihaela Pop, Ana Pop, Mara Popa, Lucian Popăilă, Maximilian Pintea, Diana Popuț, Ana Postolachi, Postumia Rus, Mădălina Stan, George Sorinca, Sevan Szekely, Tania Șimonca, Diana Șinteuan, Flavia Tritean, Tusai István.

Comisar expoziție: Alexandra Sârbu 

Prezintă: Prof. univ. dr. Radu Moraru, conf. univ. dr. Mara Rațiu, prof. univ. dr. Radu Solovăstru (UAD Cluj-Napoca), Gabriel Roceanu (Crama Oprișor) și Alexandra Sârbu (Muzeul de Artă Cluj-Napoca).Imagini de la vernisajul expoziţiei „Premiile «Crama Oprişor» pentru Desen Contemporan”, care a avut loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (MACN), în data de 11 mai 2022, cu începere de la ora 17:00, în prezenţa artiştilor expozanţi şi a unui public numeros. În cadrul evenimentului, au rostit alocuţiuni conf. univ. dr. Mara Raţiu, prorector al Universităţii de Artă şi Design (UAD) şi Gabriel Roceanu, manager general al „Cramei Oprişor”, oficiile de gazdă fiind asigurate de prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, istoric și manager al prestigioasei instituţii muzeale clujene cu profil artistic. Alături de participanţii-vorbitori, s-au aflat şi prof. univ. dr. Radu Moraru, rector al UAD, prof. univ. dr. Radu Solovăstru, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul UAD și lect. univ. dr. Ciprian Paleologu, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNarte), fondator al Galeriei de Artă Contemporană „Laborna”. „Premiile «Crama Oprişor» pentru Desen Contemporan” reprezintă un demers din aria privată, conceput, încă de la început, ca dezvoltare a implicării în viața social-artistică și sprijin oferit tinerilor studenți și absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior artistic din România. Dacă prima ediție a concursului (2017) a fost realizată în colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București, ediția din acest an se bucură de parteneriatul cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. UAD Cluj-Napoca este una dintre cele mai importante și originale resurse de desen, „Școala de la Cluj” marcând, de-a lungul timpului, viziunea și mijloacele expresive ale artei românești. Este, în acest context, extrem de relevant rolul organizatorilor de a încuraja creația contemporană, aflată în perioada de formare artistică, iar din acest motiv concursul se adresează studenților și absolvenților universității clujene de artă.