PIPL. PICTURĂ

Vernisaj: 29 iunie 2023, ora 18:00
Iunie 29, 2023 - Iulie 16, 2023
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 29 iunie - 16 iulie 2023,  expoziția „PIPL” (pictură) a artistului Ioan Romeo. Vernisajul va avea loc în data de 29 iunie 2023, de la ora 18:00.

Romeo Ioan s-a născut la Reșița unde a absolvit liceul și doi ani de inginerie, mergând apoi pe firul destinului către Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara. Actualmente este actor al Teatrului Național din orașul de pe Bega, remarcându-se ca realizatorul primului cinematograf comunitar din România, „Cinema Paradisso”, din același oraș. Preocupările sale artistice demonstrează prețuirea și slujirea libertății prin Artă.

Expoziția „Pipl”, găzduită de Muzeul de Artă din Cluj, reunește portretele unor oameni remarcabili din diverse epoci, pe care nu i-am întâlnit niciodată în carne și oase. Puntea de legătură pe care Romeo Ioan a creat-o se constituie într-un dialog cu opera acestora, traducându-se vizual  în portrete compoziționale reminiscente picturilor lui Picasso și Modigliani.

Romeo Ioan consideră că „lucrările mele sunt memoria unui gest lăsat de pensulă cu pasta acrilică pe pânză, care fac ca aceste lucrări să se numească picturi”, fiind totodată inspirat de cuvintele celebrului Oscar Wilde: „Orice portret care este pictat cu sentiment este un portret al artistului, nu al modelului. Modelul este doar accidentul, ocazia. Nu modelul este dezvăluit de către pictor, este mai degrabă pictorul, care pe pânza colorată se dezvăluie" (Portretul lui Dorian Gray).                                                                                                                                  

 Imagini de la vernisajul expoziției personale a artistului Romeo Ioan, eveniment care a avut loc în data de 29 iunie 2023, cu începere de la ora 18:00. Cu această ocazie, au luat cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Pavel Șușară, critic de artă, Ioana Filipescu, muzeograf și artistul expozant. Photo credit: Feleki István