NAGY Attila. Spațiu și Formă

Vernisaj: miercuri, 20 iulie 2022, ora 17:00
Iulie 20, 2022 - August 07, 2022
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură, care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 20 iulie – 7 august 2022, expoziția personală a artistului Nagy Attila, intitulatăSpațiu și Formă. Vernisajul va avea loc miercuri, 20 iulie 2022, ora 17:00, în sălile de Expoziții Temporare (etaj) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistului. Vor rosti alocuțiuni de prezentare domnii Lucian Nastasă-Kovács, managerul instituției, Florian Andrei și Florin Gherasim, muzeograf. 

Nagy Attila s-a născut în anul 1956 în localitatea Remetea din județul Harghita. Studiile universitare artistice le-a făcut la Cluj-Napoca, unde în anul 1995 a absolvit Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu, secția Ceramică – Sticlă. A umat apoi o îndelungată activitate profesională de profesor la Liceul de Artă din Târgu Mureș, dar și o laborioasă aplecare asupra proiectelor personale, de atelier. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, dar și al Asociației Barabás Miklos Céh.

Lucrările sale, realizate în ceramică, lemn și, cu predilecție, în sticlă au fost prezente în expoziții personale sau de grup găzduite pe simezele unor galerii din București, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Timișoara, Satu Mare, Brăila, dar și în alte țări: Ungaria, Belgia, Grecia și Japonia. Dorința împărtășirii experiențelor creative cu alți artiști i-au motivat, de-a lungul anilor, participarea la tabere de creație desfășurate în localitățile Joseni, Pănet, Sighișoara, Toplița, Ceaușu, Zagăr sau Leptokharia (Grecia).

După peste trei decenii de căutări, experimente și împliniri artistice, apreciem că Nagy Attila a ajuns la un stil propriu, care îi definește și îi recomandă creația în lumea artei. Crezul său estetic este exprimat chiar de artist, prin următoarele gânduri: 

„Proiectul meu expozițional propune un mod personal de exprimare plastică, ce presupune armonizarea a diferite forme de expresie vizuală, rezultate din alăturarea inedită de diverse materiale, între care predomină sticla și lemnul. Obiectele mele vor fi organizate în spațiul expozițional stabilit, printr-o grupare și ritmicitate care să reflecte o relaționare între estetic și artistic, oferind publicului avizat un spectacol vizual inedit și încărcat de emoție estetică.”

Expoziția poate fi vizitată în perioada 21 iulie – 7 august 2022, în intervalul orar 10 – 17, de miercuri până duminică inclusiv, luni și marți închis.Imagini de la vernisajul expoziției personale de sculptură Spațiu și Formă a artistului Nagy Attila din Târgu Mureș. Evenimentul a avut loc miercuri, 20 iulie 2022, de la ora 17,00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Au rostit alocuțiuni de prezentare Florin Gherasim, curatorul expoziției, Andrei Florian, artist vizual și autorul lucrărilor expuse, artistul Nagy Attila. Foto credit: István Feleki