MAGIA CULORILOR. IN MEMORIAM PALKÓ CSABA

Vernisaj: 29 iunie 2023, ora 17:00
Iunie 29, 2023 - Iulie 16, 2023
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 29 iunie – 16 iulie 2023, expoziția „Magia Culorilor / In memoriam Palkó Csaba” (pictură, grafică). Vernisajul va avea loc joi, 29 iunie 2023, de la ora 17:00, în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă. La deschidere, vor lua cuvântul Lucian Nastasă-Kovács, managerul instituției, Tibori Szabó Zoltán, jurnalist, și Portik Blénessy Ágota, curatorul expoziției. 

Palkó Csaba, născut la Cluj pe 24 noiembrie 1965, a avut o carieră artistică regretabil de scurtă, dar totodată complexă și cu o tentă individuală de neconfundat. După terminarea Liceului de Artă din Cluj-Napoca, și-a continuat studiile la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” și la Universitatea de Arte Decorative din Budapesta, la secția de ceramică-sticlă, apoi – stabilindu-se la Pécs – la Universitatea „Janus Pannonius”, secția de desen-educație vizuală. Cariera lui de artist a avut un debut promițător, de forță, dar soarta nu i-a îngăduit împlinirea acestuia, părăsindu-ne pe 11 august 1999, la vârsta de doar 34 de ani.
Palkó Csaba a încercat mai multe domenii ale artelor plasice (pictură, grafică, ceramică) la nivel maxim, când s-a stabilit ca pictor și s-a mutat de la Cluj-Napoca la Pécs –, pe pânzele lui de peste un metru pătrat am descoperit, pe lângă figurativul de o exigență consecventă, și acel spirit modern al timpului, care i-a îndreptat pensula spre o reprezentare în stil amplu, cu pete mari, și spre practici compoziționale specifice, neconvenționale.” (Németh Júlia)

Prezenta expoziție este o selecție amplă de picturi, considerate vârfuri ale operei sale, completate de lucrări în pastel, lucrări grafice în cărbune sau gravură, monotipie, linogravură și altele – mai puțin cunoscute, dar cel puțin la fel de importante și ingenioase.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 29 iunie – 16 iulie 2023, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.Imagini de la deschiderea oficială a expoziției „Magia Culorilor / In memoriam Palkó Csaba”, eveniment care a avut loc în data de 29 iunie 2023, de la ora 17:00. Cu această ocazie, au luat cuvântul: Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Lucian Nastasă-Kovács, managerul instituției, Tibori Szabó Zoltán, jurnalist, Palkó Ernő, artist și Portik Blénessy Ágota, curatorul expoziției. Photo credit: Feleki István