LUCIAN BROSCĂȚEAN | a mind trip

23 iulie – 1 august 2021
Iulie 23, 2021 - August 01, 2021
Imagini

2021 marchează 20 de ani de când Lucian Broscățean a fost descoperit și premiat de Doina Levintza (în 2001). Cu această ocazie, cunoscutul designer a creat o colecție aniversară prezentată ca fashion film și campanie. Piesele vestimentare, având, între altele, ca sursă de inspirație și valențele cultural-istorice și artistice ale patrimoniului Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, fac trimitere la tipare, forme, identități din colecțiile realizate de-a lungul anilor.
În ambianța bogată în sugestii și referințe culturale a „Galeriei Naționale”, o selecție de outfituri tonale rafinate provenind din ansamblul colecției aniversare, curatoriată de istoricul de artă Alexandra Sârbu, este expusă acumîn dialog cu colecțiile de pictură barocă și în stil Bierdermeier, în contextul festiv al celei de-a 20-a ediții a TIFF-ului.
Filmul și campania au fost regizate de Andrei Măjeri și realizate alături de: Mihai Stanciu | Gaffer, Adrian Oltean | Focus Puller, Alexandru Costea | DoP, Răzvan Rotariu | Editor; coloană sonoră | Adrian Piciorea, Christophe Alvarez & Georgiana Fodor; fotografii | Emil Costruț; ilustrații pentru imprimeurile digitale | Ágnes Keszeg; bijuterii |  Georgiana Ciceo | MONOM Studio; obiecte din marmură - Adrian Balcău Studio; artist floral | Cătălina Potra | La Vie En Rose; hairstylist | Simina-Diana Cheteleș; make-up | Angela Kis; modele: Gwen Abiola, Alina Botea, Genoveva Hossu, Ana Sidor Crișan, Raluca-Cristiana Stanciu; locație | Muzeul de Artă, Cluj-Napoca, Romania. Mulțumiri speciale se îndreaptă către: Irina Schrotter, Ovidiu Buta, Romanian Creative Week, Aurora Gongescu, Aura Popa, Diana Flore, Liana Martin, Mihai Plătică, Mirela Băluț | Demira, Sipos Reka | Westiment, Echipa TIFF.
Lucian Broscățean s-a născut în 1985 în Sibiu-Hermannstadt, România. A studiat la Liceul de Artă din Sibiu, după care a absolvit Programele de Licență și Masterat ale Departamentului Modă-Design Vestimentar din cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, România. În timpul studiilor a fost și student Erasmus în Marea Britanie. Predă la UAD Cluj-Napoca din 2008. În prezent este conferențiar universitar doctor al Departamentului Modă-Design Vestimentar.
Din 2001, an în care a fost descoperit și premiat de Doina Levintza, Lucian a participat, cu proiecte de „fashion/art”, la diverse manifestări naționale și internaționale: Romanian Creative Week / Romanian Fashion Week Iași, Mercedes-Benz Berlin Fashion Week, International Fashion Showcase la London Fashion Week, MQ Vienna Fashion Week, Romanian Design Week, etc. A obținut o serie de premii, printre cele mai importante fiind: „Mențiune Specială” în cadrul International Fashion Showcase la London Fashion Week, Premiul Arts of Fashion „Wendy Jim și YKK” la MOMA în San Francisco, Premiul „Globul de Cristal” al revistei Beau Monde pentru „Cel mai bun designer român”, a fost de trei ori nominalizat la „ELLE Style Awards România” la categoria „Best Romanian Designer”, s-a clasat pe locul 3 în categoria Fashion Design și pe locul 42 în clasamentul general al topului „100 COOL Brands” realizat de Forbes România.
În 2009, timp de 4 luni, a lucrat la brandul avangardist Wendy Jim, în Viena. Între anii 2011-2017, a fost Creative Director al brandului internațional Irina Schrotter. A condus atât demersurile legate de design, cât și identitatea vizuală a brandului, alături de fondatoarea liniei – Irina Schrotter și având suportul echipei tehnice. Creațiile comerciale au fost prezentate la săptămâni internaționale ale modei și la târguri de specialitate din: Paris, Berlin, Milano, Londra, New York, Viena și Shanghai.
În ultimii trei ani a semnat costumele pentru trei spectacole în regia lui Andrei Măjeri: „Meșterul Manole” după Lucian Blaga la Teatrul Național Cluj-Napoca, „Las Meninas” de Ernesto Anaya la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca și „Bună seara, Domnule Wilde!” la Teatrul Evreiesc de Stat din București.
Anul 2020 a marcat și o colaborare cu Societatea Română Mozart / Festivalul Internațional Mozart, ajuns la cea de-a 30-a ediție. A semnat costumele producției de operă „Flautul Fermecat”, în regia lui Tompa Gabor, la Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca.
În 2021 a marcat 20 de ani de la Debut, prin Fashion Filmul și campania regizate de Andrei Măjeri și prezentate la Romanian Creative Week, Iași.