Kovács Zsolt. Lumea arborilor/A fák világa

Vernisaj: luni, 16 august 2021, ora 18
August 16, 2021 - Septembrie 05, 2021
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită, în perioada 16 august – 5 septembrie 2021, să vizitați expoziţia „Lumea arborilor/A fák világa”, care cuprinde lucrări de grafică ale artistului Kovács Zsolt István. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 16 august 2021, de la ora 18. 
Kovács Zsolt István s-a născut la Cluj în anul 1972. În 1991 își începe studiile la Budapesta la Academia de Arte Plastice, unde, în paralel cu pregătirea academică, participă la primele expoziții din cariera sa de artist. În perioada petrecută în orașul de pe Dunăre, Kovács Zsolt intră în contact nu numai cu mediul academic, dar și cu cel artistic, care va avea un rol semnificativ în economia evoluției artistice ulterioare. 
Din toamna anului 1992, reîntors la Cluj, îl găsim la cursurile Academiei de Arte Plastice din oraș, pe care le absolvă în 1997. Prezența sa la expozițiile de grup devine mai vizibilă, iar lucrările lui încep să devină cunoscute publicului și mediului artistic clujean. 
În 1998 îl găsim la universitatea din Pecs, unde, în următorii ani, își va consolida cunoștințele teoretice și practice din domeniul artei prin participarea la un program doctoral. În această perioadă lucrările lui încep să devină energice și clare din perspectivă stilistică și cromatică, iar suprafața pânzei devine un spațiu de prezentare a unui abstract consolidat și marcat de puternice tendințe de aprofundare conceptuală. Lucrările lui sunt marcate de contraste și suprapuneri de dimensiuni, unde imaginarul unei lumi abstracte întâlnește claritatea liniilor și structurilor cromatice, oferind un echilibru de formă și culoare. În această perioadă, participarea lui Kovács Zsolt la expoziții devine din ce în ce mai apreciată, iar lucrările lui devin cunoscute și pe scena europeană. În 1999 expune la două galerii din Londra, iar în 2000 lucrările sale sunt prezentate publicului din Viena. Paralel cu acestea, organizează expoziții și în România, în special la Cluj, care consolidează statutul lui de artist al urbei de pe Someș. 
Totodată, Kovács Zsolt colaborează cu diferite edituri pentru realizarea de ilustrații pentru cărți, design de coperți sau diverse obiecte de artă destinate industriei media. Lucrările lui se regăsesc în colecții publice sau private din Austria, Germania, Suedia, Australia, Canada, Statele Unite sau China.Imagini surprinse în timpul vernisajului expoziției „Lumea arborilor/A fák világa”, care cuprinde lucrări de grafică ale artistului Kovács Zsolt István, eveniment care a avut loc în data de 16 august 2021, de la ora 18. Cu această ocazie, au luat cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Gergely Balázs, președintele Asociației Clujul Comoară și Iakob Attila, curatorul expoziției. Evenimentul a fost completat de două momente artistice susținute de poetul Király Zoltán și chitaristul Varga András.