Katy Zoltán. Chopiniana

Vernisaj: miercuri, 30 martie 2022, ora 18:00
Martie 30, 2022 - Aprilie 17, 2022
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 30 martie – 17 aprilie 2022, expoziția personală de pictură CHOPINIANA a artistei Katy ZOLTÁN. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 30 martie 2022, de la ora 18:00, în Sălile de Expoziții Temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistei și a invitatului său special, artistul polonez Grzegorz NIEMCZUK, care va susține un recital de pian în sala Tonitza. Din partea muzeului vor fi gazde domnii Lucian Nastasă-Kovács, managerul instituției și  Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției.

Născută la Suplacu de Barcău, în data de 28 iulie 1942, Katy Zoltán s-a stabilit la Cluj, împreună cu familia, în anul 1954. După absolvirea liceului a urmat Şcoala Sanitară Postliceală şi s-a dedicat profesiei de asistentă medicală. Adevărata sa vocaţie, arta, s-a manifestat de timpuriu, ca o chemare căreia i-a răspuns, din adolescenţă, pe tot parcursul vieţii. Educaţia artistică a urmat-o atât pe căi instituţionale, cât şi prin ucenicie la maeştri, având şansa ca în vremuri tulburi să întâlnească dascăli de excepţie: Daniel Popescu, Mircea Crişan şi, mai ales, maestrul Sándor Mohi. 

Începând cu anul debutului, 1975, lucrările din atelierul artistei au luat, de-a lungul timpului, calea expoziţiilor personale sau de grup găzduite de galerii de artă clujene: Minerva, Gy. Szabó Béla, Filologie, UMF, Korunk, dar şi altele, din Braşov sau Sibiu. În anul 2018 a prezentat la Muzeul de Artă clujean ampla expoziție Peisaje Muzicale. Actualul proiect al artistei aduce în faţa publicului, în ambianța specială a Palatului Bánffy, multe lucrări inedite, realizate în ultimii ani, împreună cu lucrări referențiale din portofoliu, reunite, toate, sub cupola geniului chopinian.

Dintre referirile exegeţilor la adresa domniei sale (îi amintim pe Gheorghe Arion, Ede Tereny, Kantor Lajos) am ales câteva sensibile rânduri ale jurnalistului Ion Arcaş: „Dincolo de ceea ce se vede este ursita lui Katy Zoltán, iar aceasta este pe măsura unei patimi. De la această patimă şi de la o înrudire de taină, discretă, cu maestrul Mohi, îi vin pictoriţei împlinirile. Starea sa de veghe şi fermentul căutării au dus-o la esenţe plastice viguroase, în compoziţii antinarative, în culorile prioritar calde, care invadează exotic planurile, în portretele de o reală şi mărturisitoare frumuseţe, asupra cărora penelul întârzie cu migală creatoare şi respect pentru legile esteticii”.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 31 martie – 17 aprilie 2022, în intervalul orar 10 – 17, de miercuri până duminică inclusiv, luni și marți închis.Imagini de la vernisajul expoziției „Chopiniana”, a artistei Katy Zoltán, care a avut loc miercuri, 30 martie 2022, de la ora 18. În deschiderea expoziției au luat cuvântul Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției și artista Katy Zoltán. Vernisajul expoziției a fost urmat de un concert de muzică clasică, din creația compozitorului Frédéric Chopin, susținut de pianistul Grzegorz Niemczuk. Credit foto: Florin Gherasim