Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 4-22 iunie 2025, expoziția În cărțile picturii, cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Curator: dr. Dan Breaz.
În cărțile picturiieste un eveniment expozițional de excepție, deoarece, pe de o parte, pune în valoare lucrări ale unor artiști recunoscuți ai artei moderne românești, cum sunt Tasso Marchini, Aurel Ciupe, Dumitru Ghiață sau Fülӧp Antal Andor, iar, pe de altă parte, pentru că face accesibilă publicului larg ceea ce în muzeologia actuală e considerată a fi „partea invizibilă” şi totodată indispensabilă în crearea unui muzeu „viu”. Prin urmare, caracterul inedit şi în același timp coerent al acestui eveniment decurge şi din faptul că expoziția face parte dintr-un proiect mai amplu, de valorificare a patrimoniului Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
În cadrul expoziției vor figura următorii artiști: Gheorghi Apostu, Nicolae Brana, Pericle Capidan, Marius Cilievici, Lucia Cosmescu, Aurel Ciupe, Petru Feier, Fülöp Antal Andor, Dumitru Ghiață, Dimitrie Grigoraș, Gheorghe Ilea, Sorin Ionescu, Constantin Lecca, Letiția Lucasievici, Tasso Marchini, Paul Miracovici, Alin Munteanu, Ion Musceleanu, Anna Nagy, Carol Nebert, Viorel Nimigeanu, Szolnay Sándor, Veress Zoltán.
Conceptul curatorial al „în cărțile picturii” atrage atenţia asupra polisemantismului imaginii cărților în viziunea unor artiști emblematici selectați din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, sugerând dinamica artistică a oglindirilor sale posibile. Din acest punct de vedere, fiecare dintre imaginile cu cărți care vor fi expuse semnifică atât dimensiunea gnoseologică a actului pictural, care asigură o cunoaștere artistică în sine, cât și dimensiunea gnoseologică a reproducerilor artistice din cărți, care asigură perpetuarea „aurei” obiectului de artă prin punerea sa la dispoziția aceluiași act de cunoaștere din partea specialiștilor și a publicului. Îmbinarea, în cadrul expoziției a celor două fațete ale cunoașterii artei prin intermediul actului estetic oglindeşte întreaga diversitate stilistică unificată tematic în cadrul expoziţiei. În același timp, numitorul comun al lucrărilor expuse este calitatea imaginii de intermediar în actul receptării unei opere de artă.
În acest sens, autori precum Walter Benjamin au argumentat că așa-numita „aură” a lucrărilor de artă, cu alte cuvinte expresia spirituală a autenticității lor, este amplificată prin tehnicile de reproducere moderne, implicate în realizarea cărților. Charles W. Haxthausen a considerat că procesul reproducerii operei de artă a însemnat pentru autori ca Walter Benjamin atât o reînnoire a acesteia, cât şi posibilitatea de a o face din nou utilă în prezent, deoarece, prin reproducerea tipografică a unei lucrări de nenumărate ori, o calitate unică s-ar înlocui cu o calitate multiplă şi pentru că, simultan cu transferarea reproducerii la receptorul său, are loc şi o reactualizare, şi o revalorizare a acesteia. Originile acestei proprietăți de potențare a efectelor unei creații are rădăcini mai vechi. Horst Bredekamp a făcut apel la cercetările istoricilor de artă care au demonstrat că, în timpul Evului Mediu, imaginile de cult erau reproduse în vederea extinderii puterilor lor taumaturgice. Se considera astfel că, prin reproducerea formei unei imagini de cult sau a unui relicvariu, puterea sa de mântuire sau de vindecare, adică aura sa, era transferată reproducerii. Prin urmare, funcţia reproducerii nu era aceea de a diminua, ci, dimpotrivă, era aceea de a intensifica funcţiile atribuite aurei. În același fel, reproducerea imaginii cărții în diferitele sale ipostaze iconografice, cunoaște, în expoziția În cărțile picturii o potențare a semnificațiilor sale simbolice, dar și o intensificare a funcțiilor aurei lor. Această accentuare a impactului spiritual atribuit iconografiei cărții i-a făcut pe unii filosofi să considere această iconografie ca pe una dintre formele de „iluminare” culturală.
Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 22 iunie 2025, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.
