Horea Paștina. Cruce, iubire de frumos

Vernisaj: joi, 4 mai 2023, ora 18:00
Mai 04, 2023 - Iunie 04, 2023
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în colaborare cu Festivalul Rocada Artelor, în perioada 4 mai – 4 iunie 2023, expoziția „Cruce, iubire de frumos” a pictorului Horea Paștina. Absolvent al Institutului de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu”, clasa profesorului Alexandru Ciucurencu, în anul 1973, Horea Paștina este, începând din 1985, membru fondator al prestigiosului grup Prolog.

Vernisajul va avea loc în data de 4 mai 2023, de la ora 18:00.

Expoziția „Cruce, iubire de frumos”, ai cărei curatori sunt Oliv Mircea și Dan Breaz, cuprinde lucrări realizate, în marea lor majoritate, între anii 2018 și 2023. Chiar dacă accentul cade asupra celor mai recente lucrări de pictură, expoziția cuprinde și lucrări-reper pentru creația artistului, realizate în primii ani de carieră. Acestea au rolul de a oferi spectatorilor expoziției contextul necesar înțelegerii creației actuale a pictorului Horea Paștina. Prin ciclurile peisajelor, scaunelor și, în mod deosebit, prin reprezentarea crucii, în calitatea sa de simbol creștin, Horea Paștina provoacă fascinaţia vizuală prin argumentele compensatorii ale universului credinței. Exprimarea artistică a acestor lucrări reflectă o întreagă metamorfoză a limbajului pictural, în care se face trecerea de la natura-materie, la geometria sa secretă, astfel luând naştere o natură-idee. Supradimensionând paradiziacul ca rezultat al unei ontogeneze mixte, creştin-laice, Horea Paştina propune o reprezentare extrasenzorială a senzorialului. Disimularea sacrului în profan cunoaște, în cele mai recente lucrări ale artistului, o tot mai accentuată depigmentare a culorilor. Prin urmare, s-ar putea spune că certitudinea nuanțelor intense este abandonată și, în același timp, Horea Paștina recurge la o esențializare accentuată a formelor care compun lumea cotidianului.
Consecinţa unei asemenea travestiri mundane a însemnului divin este tocmai accentuarea sensului de epifanie a actului picturii. Iluminate pe dinăuntru, obiectele lumii materiale se dematerializează, devenind aurele unor corpuri fizice. Spiritualizarea tot mai riguroasă a imaginii, care examinează vizualul până în intimitatea geometrică a structurilor sale bazale, este exprimată de artistul Horea Paștina prin sensibile gânduri poetice: „«Argint e pe ape și aur în aer»./ Ascult și privesc. Cu privirea la cer./ Cerul și pământul./ Precum în cer, așa și pe pământ.// Pânza albă./ Creion, cărbune, culoare./ Desenez. Lucrul mâinilor mele./ Desenul, lucrul meu de fiecare zi.// Punct. Unu. Unime – Treime./ «Peste toate şi prin toate şi întru noi toţi»./ Cruce. Înviere. Frumuseţe./ Cruce, iubire de frumos.”

Expoziția „Cruce, iubire de frumos” rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 4 iunie 2023, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.















Imagini de la vernisajul expoziției, care a avut loc joi, 4 mai 2023, în prezența artistului. Cu această ocazie, au rostit alocuțiuni maestrul Horea Paștina și cei doi curatori ai expoziției, Oliv Mircea și Dan Breaz.