Fotografia – Document Etnografic

Octombrie 19, 2022 - Octombrie 30, 2022
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, expoziția „FOTOGRAFIA – DOCUMENT ETNOGRAFIC” (fotografie). Expoziția va fi deschisă în perioada 19 – 30 octombrie 2022. 

Lucrările selectate în cadrul prestigiosului concurs naţional „FOTOGRAFIA – DOCUMENT ETNOGRAFIC” (F-DE) vor încânta publicul clujean la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Cu această ocazie, vor fi expusepeste 150 fotografii etnografice vechi și recente realizate de 40 de artiști fotografi din România, Serbia și Polonia, selectate de juriu din peste 400 lucrări înscrise în concurs. Competiția s-a desfășurat pe patru secțiuni principale: fotografie de autor cu temă liberă etnografică alb/negru și color, secțiunea de fotografie cu tema „Găteala capului” și secțiunea de reproducere după fotografie veche. Aratul tradițional cu ajutorul plugului, păstoritul, olăritul, claca la coasă sau Fărșangul sunt doar câteva din ocupațiile și obiceiurile comunităților sătești de români, maghiari, secui, ceangăi sau sași din România. Acestea alcătuiesc tabloul unui sat care își mai păstrează unele tradiții sau face eforturi să le reînvie.  Pasionați de fotografie și de satul românesc deopotrivă, autorii străbătut țara neîncetat, astfel multe dintre imagini sunt surprinse în ultimul an.

Vernisajul și decernarea celor 12 premii va avea loc miercuri, 19 octombrie, de la ora 16.30, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă. În deschidere, va fi prezentat un moment muzical susținut de Grupul instrumental al Școlii de Muzică „Augustin Bena”, profesor coordonator Liuța Cîmpeanu, la pian profesor Adriana Copaciu.

Concursul naţional „Fotografia – Document Etnografic” (F-DE) este nucleul proiectului clujean de amploare cu același nume și urmărește promovarea culturii tradiționale prin intermediul fotografiei etnografice. Până acum, proiectul a fost prezentat în peste 20 de orașe din România, dar și străinătate: Polonia, Serbia, Ungaria, Franța, Italia și Canada.

Proiectul este derulat anual de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj (CJCPCT Cluj), instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și Asociația ArtImage.Imagini surprinse cu ocazia vernisajului și a decernării celor 12 premii ale prestigiosului concurs național „Fotografia – document etnografic”, competiție care a reunit în acest an peste 150 de fotografii etnografice vechi și recente realizate de 40 de artiști fotografi din România, Serbia și Polonia, selectate de juriu din peste 400 de lucrări înscrise în concurs. Cele două evenimente au avut loc în „Sala Tonitza” a Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, în data de 19 octombrie 2022, cu începere de la ora 16:30, în prezența amfitrioanei Consuela Bendea-Jucan și a membrilor juriului, Dorel Găină, Feleki Károly și Mihai Albu, deschiderea fiind marcată printr-un moment muzical susținut de Grupul Instrumental al Școlii de Muzică „Augustin Bena” (profesor coordonator Liuța Cîmpeanu, la pian profesor Adriana Copaciu).