FAR | 12 Fotografi de Arhitectură din România

August 01, 2020 - August 09, 2020

Asociația Igloo - Habitat și Arhitectură organizează, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, itinerarea proiectului „FAR | 12 Fotografi de Arhitectură din România”, în perioada 1-9 august, la Cluj-Napoca.

Proiectul FAR este acompaniat de conferinţe şi include două expoziții dedicate publicului clujean: o expoziție multimedia, la Casa Tranzit, și o expoziție pe simeze ce va avea loc la Muzeul de Artă, în cadrul TIFF. Expoziţiile surprind creația a 12 fotografi de la noi și viziunea lor asupra arhitecturii, propunând o incursiune generoasă în dimensiunea fotografiei arhitecturale, un domeniu emergent în spațiul românesc.

Fotografiile expuse redau complexitatea și sensul imaginii arhitecturale și ne ajută să-i înțelegem legitățile de alcătuire. Nu întâmplător, majoritatea fotografilor selectați sunt și arhitecți: Alexandru Crișan, Cosmin Dragomir, Vlad Eftenie, Laurian Ghinițoiu (câștigător Architectural Photography Awards 2019 la trei categorii), Dacian Groza, Radu Malașincu, Andrei Mărgulescu, Ovidiu Micșa, Vlad Pătru, Ștefan Tuchilă, Arthur Țințu și Șerban Bonciocat.

Parte din fotografiile semnate de autorii de mai sus, dar și de alte nume cunoscute în domeniu, se pot regăsi și în paginile revistei Igloo, care de anul acesta include în fiecare număr un interviu/expozeu în cadrul rubricii „Arhitectura în Obiectiv”, prin care se pot descoperi și colecționa viziunile proprii și unice ale arhitecților-fotografi din România.

„Motivul acestui demers de deschidere către public a fotografiei de arhitectură e întru totul justificat: trăim astăzi, mai mult decât oricând, într-o lume a imaginii și a hedonismului vizual. Clădirile și spațiile proiectate de arhitecți trăiesc la rândul lor prin imagini, iar felul în care ne raportăm la spațiul construit spune ceva și despre propria noastră identitate.

Surprinzător, în România serviciile fotografiei de arhitectură sunt disponibile de cca 18  ani. Atât a fost necesar domeniului să devină și să evolueze din experimente emergente în registru autonom, din întâmplător în profesionist, din hobby în meserie de dedicație și vocație. Cel puțin la fel de surprinzător este și faptul că prima fotografie din România a fost, in extenso, una de arhitectură. Cum? Cupidon cu brațele frânte este considerată prima fotografie din România și a fost realizată în luna noiembrie, a anului 1848, de fotograful transilvănean Carol Popp de Szathmáry.” — conf. dr. arh. Françoise Pamfil, redactor-șef revista Igloo.