Expoziție personală Lavinia Maria Oniciuc. Grădina pe înserare

21 - 31 martie 2024
Martie 21, 2024 - Martie 31, 2024

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 21 - 31 martie 2024, expoziția personală de pictură „Grădina pe înserare” a tinerei artiste Lavinia Maria Oniciuc.

Lavinia Maria Oniciuc s-a născut în anul 1997 la Botoșani, unde și-a descoperit de timpuriu vocația artistică și a urmat cursurile Liceului de Artă Ștefan Luchian. Treptele devenirii artistice au continuat la Cluj-Napoca, unde a studiat pictura la Universitatea de Artă și Design, absolvind studiile de licență în anul 2019, iar cele de master în anul 2021. 

Încă din perioada studenției, apoi după absolvire, Lavinia Maria Oniciuc s-a integrat în elanul creativ al generației sale, având lucrări selectate la mai multe expoziții de grup desfășurate pe simezele unor spații dedicate din Cluj-Napoca (Casa Matei Corvin, Sediul NTT Data, Muzeul de Artă, Casa de cultură a Studenților) sau din alte centre culturale: Muzeul Satului Dimitrie Gusti, Galeriile de Artă ale Academiei Române București, Muzeul de Artă Tulcea ș.a.

Expoziția propusă acum la Muzeul de Artă Cluj-Napoca este rod al selecției unor lucrări menite să oglindească paleta investigațiilor creative și tematicii care o preocupă, în ultimii ani, pe tânăra artistă Lavinia Maria Oniciuc. Am ales, din gândurile sale, un fragment menit să ne oglindească crezul unui creator aflat pe calea definirii identității artistice: „Natura reprezintă, pentru omul modern, un refugiu, dar ea trece dincolo de contextul ideatic general, fiind o prezență vie, o entitate căreia omul i se alătură și o aprofundează nemijlocit. Existența omului este legată de scurtele momente de întâlnire cu natura și de miraj în fața frumuseții acesteia. Spre deosebire de zi sau noapte, înserarea mi-a transmis mereu acel sentiment ambiguu al liniștii. Toată agitația zilei se disipează în puținele clipe în care lumina și intensitatea cromatică, alături de zgomotele exterioare, dispar. Prin lucrările expuse am dorit să reprezint vizual acel simțământ răspândit de crepuscul, acea osmoză peremtorie și inerentă, între om și natură.”

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 21 – 31 martie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.