Expoziție Miklosovits László

Vernisaj: 11 septembrie 2024, ora 18
Septembrie 11, 2024 - Septembrie 29, 2024
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 11-29 septembrie 2024, expoziția personală a artistului Miklosovits László. 

Prezenta expoziție aduce în fața publicului o serie de lucrări ale artistului care, prin inventarul tematic, reprezintă o radiografie artistică și spirituală a artistului și a creației sale. Motivele și elementele spirituale ale lucrărilor ne ghidează nu numai spre un drum artistic, dar și spre o lume individuală, marcată de profunzime în gândire și dinamism în exprimare. Lucrările prezente pe simezele sălilor de expoziție ale muzeului sunt parte a unei selecții prin care se dorește scoaterea în evidență a celor peste cinci decenii de activitate artistică a lui Miklosovits. 

Miklosovits László s-a născut în anii tumultoși ai celui de al Doilea Război Mondial și s-a format ca artist în deceniile postbelice, marcate de evoluții și contradicții politice, sociale și culturale. A fost martor și subiect al evoluțiilor care au definit artele plastice din cea de a doua parte a secolului douăzeci. Pe parcursul carierei sale de artist plastic, s-a remarcat prin lucrări de grafică pline de expresie, dinamism și, de multe ori, îndrăzneală specifică unui spirit rebel, dornic să depășească limitele impuse de canoane și perspective convenționale. Lucrările sale de grafică sunt reflecția unor narațiuni și evenimente care au definit nu numai evoluția spirituală a artistului, dar și pe a noastră, a publicului.

Dacă decidem să pășim în domeniul ilustrațiilor de carte, cu siguranță ne vom întâlni cu Miklosovits și lucrările lui, prin care încearcă să transpună în imagine esența unor narațiuni, personaje și evenimente fictive sau reale. Ilustrațiile sale legate de universul lui Arany János au devenit iconice pentru mulți, la fel și desenele lui din paginile revistelor Korunk și Művelődés, respectiv a unor volume de poezie și proză. Complexitatea tematică, încărcătura sentimentală și simbolismul aparte ale acestor desene ne permit o conexiune specială cu operele literare, cu personajele din opere sau cu autorii acestor creații literare. 

Înțelegerea cadrului general și al elementelor specifice unei narațiuni sau unui eveniment reprezintă un aspect semnificativ al modului de lucru pentru Miklosovits. Simbolistica și spiritul uman devin un pilon al creațiilor artistice pline de expresivitate și complexitate de formă și fond. Astfel, portretul lui Radnóti Miklós se transformă într-un avatar emblematic pentru stilul de exprimare al artistului, care prezintă, prin linii fine și umbre grave, tragedia umană individuală, dar care este parte a unei tragedii colective. Aspectele generale și detaliile devin elemente ale aceluiași mod de expresie pe care se va clădi o întreagă viață artistică.

Miklosovits, pe parcursul anilor, devine un creator și un spirit liber, care va păși pe un drum al inovării expresivității prin crearea unor spații imaginare complexe din punct de vedere stilistic și tehnic. În aceste spații, mesajul capătă o formă bidimensională cu un mesaj coerent. Pe parcursul evoluției sale, artistul, deși ancorat bine în sacralitatea artei grafice, nu ezită să pășească pe poteci noi, care să conducă spre o linie a expresiei artistice marcată de provocări și noi dimensiuni îndrăznețe și complementare. 

Pe parcursul carierei, Miklosovits a participat la un număr semnificativ de expoziții personale și de grup, iar lucrările lui au fost remarcate încă din tinerețe și apreciate de critica de specialitate. Lista expozițiilor personale înglobează un număr semnificativ de orașe și galerii de prestigiu, cum ar fi: Muzeul Kossuth (Cegléd) 1970, 1973, 1984-86, 2022; Muzeul Arany János (Nagykőrös) 1973, 1977, 2002; Galeria Korunk (Cluj) 1975; galerii din orașele Győr, Budapesta, Bratislava, Florența, Varșovia, Szeged, Košice, Albertirsa etc. A participat la numeroase expoziții de grup în: Budapesta (1968-2000, Expozițiile artiștilor plastici maghiari), New York (1978, Bienala de Grafică), Szentendre, Cegléd etc. Din 1970 este membru al Asociației Artiștilor Maghiari. În perioada 1970-1977, a fost membru al Studioului Artiștilor Plastici Tineri. De-a lungul anilor, a fost membru si colaborator la mai multe reviste si publicații, iar activitatea artistică i-a fost recunoscută prin obținerea mai multor premii și distincții. 















În după amiaza zilei de 11 septembrie, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a găzduit vernisajul expoziției artistului grafician Miklosovits László. Expoziția, care cuprinde lucrări reprezentative din cele peste patru decenii de activitate artistică a lui Miklosovits, a fost prezentată de Lucian Nastasă-Kovács, managerul muzeului; Szabó Zsolt, președintele Asociației Kolozsvár Társaság; Széman Péter László, președintele EMKE; Nagy Mercedes, viceprimarul orașului Albertirsa (Ungaria), respectiv Iakob Attila, curatorul expoziției. Muzeul vă invită să vizitați expoziția în perioada 12-29 septembrie 2024.