Expoziție de Artă Matematică

29 mai - 9 iunie 2024
Mai 29, 2024 - Iunie 09, 2024
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Fundația Montessori Cluj, singura instituție de învățământ, creșă, grădiniță, școală gimnazială și liceu Montessori din Cluj-Napoca acreditată de Ministerul Educației Naționale, organizează Expoziția de Artă Matematică.

Expoziția, deschisă publicului în perioada 29 mai - 9 iunie 2024, prezintă o parte din lucrările copiilor cu vârste de la 1 la 16 ani realizate în ultimele 3 luni în mediile Montessori. Printre lucrările expoziției se numără și cel mai mare puzzle din lume, care conține 51.300 de piese, realizat în întregime de unul dintre liceenii Montessori Cluj.

În perioada 5-8 iunie, ca o extensie a expoziției, la ora 17:00, vor avea loc sesiuni de prezentări de materiale Montessori susținute de copiii din comunitatea Montessori Cluj.

Matematica este una dintre disciplinele fundamentale ale educației, iar arta, în diferitele ei forme complementare, nu lipsește din mediile Montessori. Dr. Maria Montessori a avut o abordare practică pentru predarea matematicii pentru copii încă de la o vârstă fragedă și materialele de pe rafturi încurajează copiii să exploreze dincolo de pereții sălii de clasă. În același timp, arta implică creierul la unison cu uzul corpului, sentimentelor și simțurilor .     Aceasta oferă multe oportunități prin folosirea ambelor emisfere, iar studii recente arată că îmbinarea artei cu matematica ajută studenții în dezvoltarea abilităților critice. 

„Matematica și Arta în Montessori nu sunt doar arii de studiu, ci mijloace prin care copiii își dezvoltă abilitățile cognitive, creative și emoționale. În Montessori, copiii pur și simplu iubesc matematica și folosesc concepte matematice în proiecte artistice, cum ar fi elemente geometrice pentru a crea balanță, simetrie și proporție.“ (Aura Cadiș, fondator Montessori Cluj)

 

Despre Fundația Montessori Cluj

De peste 12 ani Fundația Montessori Cluj implementează conceptul și filozofia Montessori autentică pentru copii de la naștere până la 18 ani. Se diferențiază printr-o echipă puternică de peste 100 de adulți, dedicată evoluției copiilor în cadrul unui sistem de educație de cea mai înaltă calitate, ce urmează standardele Asociation Montessori International. Ca deschizători de drumuri în educația Montessori autentică, acesteia îi revine responsabilitatea imensă de a rămâne cei mai buni în a oferi experiențe educaționale complete și calitative.