Expoziția aniversară „F-DE 20”. Fotografie

Vernisaj: 3 noiembrie 2023, ora 17.00
Noiembrie 01, 2023 - Noiembrie 19, 2023
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 1-19 noiembrie 2023,expoziția aniversară „F-DE 20”. Prestigiosul Concurs naţional „FOTOGRAFIA – DOCUMENT ETNOGRAFIC” (F-DE) împlinește 20 de ani. 

Deschiderea expoziției va avea loc vineri, 3 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă și va include un moment muzical susținut de Orchestra Cununa Transilvană a CJCPCT Cluj (conducerea muzicală Ioan Baciu), precum și lansarea albumului aniversar „F-DE, 20 de teme etnografice la 20 de ani”. 

Evenimentul este conceput ca o retrospectivă, fiind expuse: o selecție din premiile acordate de-a lungul timpului, afișele edițiilor trecute, fotografii etnografice realizate de membrii juriului, precum și proiecții ale secțiunilor tematice sau frumoasele albume marca F-DE editate în trecut.

Proiectul, care transformă toamna Clujul în capitala fotografiei etnografice, este derulat anual de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj (CJCPCT Cluj), în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și Asociația ArtImage.

Cele 20 de ediții au adus împreună un juriu de calibru și peste 300 de fotografi români și străini pasionați de satul românesc, autori ai unor fotografii ce îmbină documentarul cuartisticul, roadele concursului constituindu-se într-o arhivă de fotografie recentă de valoare. 

Concursul naţional „Fotografia – Document Etnografic” (F-DE) este nucleul proiectului clujean de amploare cu același nume și urmărește promovarea culturii tradiționale prin intermediul fotografiei etnografice. Până acum, F-DE a fost prezentat în peste 20 de orașe din România, dar și din străinătate: Polonia, Serbia, Ungaria, Franța, Italia și Canada.

Vă invităm la ceea ce maestrul profesor Dorel Găină numea „sărbătorirea a douăzeci de ediţii ale art evenimentului şi fenomenului complex numit Fotografia-document etnografic”.Imagini de la vernisajul expoziției Fotografia – Document Etnografic, ediția aniversară XX, eveniment desfășurat vineri, 3 noiembrie 2023, de la ora 17:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Au luat cuvântul membrii juriului, artiștii fotografi Mircea Albu, Dorel Găină, Feleki Károly și reprezentanți ai fotografilor participanți: Both Gyula din Târgu Mureș și Virgil Mleșniță din Cluj-Napoca. Din partea CJCPCT au vorbit Consuela Bendea, moderatorul evenimentului și Adriana Irimieș, managerul instituției. Orchestra Cununa Transilvană, sub conducerea lui Ioan Baciu, a asigurat momentele muzicale, cu un bogat repertoriu din creația compozitorilor George Enescu și Tudor Jarda. Foto credit: Florin Gherasim.