Eva Dolha. Aproape vs. Departe

Vernisaj: miercuri, 2 februarie 2022, ora 17:00.
Februarie 02, 2022 - Februarie 13, 2022
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează expoziția „APROAPE vs. DEPARTE” (pictură) a artistei Eva DOLHA, care va fi deschisă în perioada 2 – 13 februarie 2022. Vernisajul va avea loc în data de 2 februarie, de la ora 17:00.

Eva Dolha a urmat cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și momentan este masterandă a UTCN Cluj - Baia Mare, secția pictură. Artista s-a bucurat de participări expoziționale în România și străinătate. 

„De multe ori, distanța și unghiul din care privim contează mai mult decât ne imaginăm. Astfel, locuri și lucruri mai puțin importante se pot transforma cu ușurință și ne pot spune o poveste cu totul diferită atunci când sunt analizate din alte perspective.

Reflectând asupra acestor lucruri, mi-a venit în fața ochilor, ca o revelație, imaginea unui lan galben, strălucitor, străbătut de un drum, care parcă îți dădea senzația că duce spre cer. Aceste imagini, mai noi sau mai vechi, s-au aglomerat să iasă la lumină, ca un leit-motiv, prin transpunerea lor în picturi de dimensiuni miniaturale, respectiv de 16 x16 cm.

Intuind și, în același timp, angajând un pariu cu mine însumi, abordând imaginile rezultate din pictarea la dimensiuni miniaturale, respectiv redându-le la dimensiuni mai ample de 90 x 90 cm, am schimbat nu numai perspectiva, ci și forma fizică,  respectiv metafizică, prin crearea unui tandem de aproape vs. departe, care merită să fie exploatat nu numai din perspectivă artistică, ci și spirituală. 

Proiectul început de ceva vreme, a evoluat și evoluează în continuare într-un ritm alert, cu conotații ce reflectă stări și trăiri din momentele mai tensionate, emoțional și reflexiv, din perioada contemporană tulbure.

Acest statement/ ars poetica, transpus în practică și devenit proiect în progres, mi-a confirmat că pariul pe care l-am făcut cu mine, la început timid, va fi unul câștigător și merită să-l continui pentru perspectivele plastice pe care le oferă.” Eva DolhaImagini din timpul vernisajului expoziției de pictură „APROAPE vs. DEPARTE” a artistei Eva Dolha. În cadrul deschiderii expoziției au luat cuvântul prof. univ. dr. Dorel Găină, artista Eva Dolha și Ioana Filipescu, în calitate de curator al expoziției din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca.