Elekes Gyula. Singing about freedom

Noiembrie 08, 2022 - Decembrie 04, 2022
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita, intituție aflată în subordinea Consiliului județean Harghita, organizează, în perioada 8 noiembrie - 4 decembrie 2022, expoziția Singing about freedom, cu lucrări realizate în tehnica emailului de către artistul Elekes Gyula. Vernisajul va avea loc marți, 8 noiembrie 2022, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare (parter) ale Muzeului de Artă, în prezența artistului. Expoziția va fi prezentată de Lucian Nastasă-Kovács, managerul muzeului, Izabella Bartalis, directoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita și Florin Gherasim, curatorul expoziției.

Elekes Gyula s-a născut în anul 1960 în localitatea Odorheiul Secuiesc. Atras de mic spre artă, a urmat, în perioada 1975 – 1979, cursurile secției de artă (grafică) la Liceul Pedagogic din Târgu Mureș. Studiile universitare le-a absolvit, cu licență în pedagogie și management cultural, în anul 2015, la Budapesta. Activitatea profesională și-a desfășurat-o în mai multe locuri. A început că profesor de desen, apoi, în anii 80, designer la o fabrică din Odorheiul Secuiesc. Din anul 2002 a fost, timp de două decenii, director al Casei de Cultură din Odorhei.

Pe plan artistic, definitorie a fost întâlnirea sa, încă din timpul liceului, cu tehnica emailului. Deși a experimentat și alte variante de exprimare artistică, a rămas, statornic, fidel emailului. O dovedesc strădaniile sale de a se instrui și perfecționa în această tehnică, dar și palmaresul bogat de participări la workshopuri, simpozioane și expoziții de artă plastică, atât în țară (Târgu Mureș, Oradea, București, Miercurea Ciuc, Odorhei, Cluj-Napoca ș.a.), cât și pe alte meridiane: Ungaria, Spania, Germania, Rusia, Suedia, Elveția, Franța, Danemarca. (Florin Gherasim)

Expoziţia va fi deschisă în perioada 9 noiembrie – 4 decembrie 2022, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.Imagini surprinse în timpul desfășurării vernisajului expoziției „Singing About Freedom” a artistului Elekes Gyula. Evenimentul a avut loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în data de 8 noiembrie 2022, începând cu ora 18:00, în prezența prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Elekes Gyula, artist expozant, Bartalis Izabella, directoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita și Florin Gherasim, în calitate de curator al expoziției.