DACIAN ANDONI. PERENITATE FRAGILĂ

Martie 31, 2021 - Aprilie 18, 2021
Imagini

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează expoziția PERENITATE FRAGILĂ (pictură, desen) a artistului timișorean Dacian ANDONI, ce va fi deschisă spre vizitare publicului în perioada 31 martie – 18 aprilie 2021. 

Dacian Andoni s-a născut în anul 1962 la Arad. A simțit de timpuriu chemarea spre artă, imbold care l-a călăuzit pe tot parcursul vieții. Pregătirea universitară a urmat-o la Iași, în cadrul Academiei de Artă George Enescu, secția pictură, promoția 1993, la clasa profesorului Adrian Podoleanu. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Urmând cariera didactică, în prezent este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, catedra pictură. 

O activitate prolifică de atelier și un susținut efort creativ i-au permis să expună bogata sa producție artistică pe simeze aflate în muzee și galerii de artă din țară și străinătate. Astfel, din bogatul său palmares notăm expozițiile personale deschise de-a lungul a trei decenii la Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, Galeria Dialog București, Muzeul de Artă Timișoara, Mânăstirea Putna, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Galeria Kriterion Miercurea Ciuc, Muzeul de Artă Baia Mare, Maison de l‘Europe Paris, Institutul Român de Studii Umaniste Veneția ș.a. 

De asemenea, nume importante ale criticii de artă i-au urmărit cu interes devenirea, au curatoriat și au scris despre creația artistului timișorean: Dan Hăulică, Paul Barbăneagră sau Doina Mândru, din ale cărei considerații redăm următoarele gânduri: 

Sub aparența paradoxului, titlul actualei selecții din pictura și desenele lui Dacian Andoni semnalează câteva coordonate ale operei descifrate de lectura contemporană. Succint enumerate, acestea definesc natura conceptuală a practicii sale artistice, orizontul la care autorul se raportează și etosul operei. Pictura sa, de factură neoexpresionistă, concentrată pe surdina cromatică, abordează cu fervoare patetică tema materialităților și a constructivității, în vreme ce desenele de mari dimensiuni sugerează o altitudine și serenitate a contemplației, cele mai recente desfășurând privirii perspective ample, în compuneri inedite, dinamic echilibrate, puternic sesizante. Austeră cromatic dar bogată în expresivitate, prin puține motive, peisaj, fragmentul arhitectural și chirpicul ancestral pictura lui Dacian Andoni propune o meditație dintre cele mai tulburătoare asupra trecătoarei condiții umane. Prezență bănuită, ca autor al constructelor rămase din lumi dispărute, omul este deja parte a unei memorii crepusculare despre care pictura depune acum o melancolică mărturie.   

Expoziția poate fi vizitată în perioada 31 martie – 18 aprilie 2021, în intervalul orar 10 – 17, de miercuri până duminică inclusiv.