Școala poloneză de afiș. Femei în afișul polonez

Vernisaj: 27 februarie 2019, ora 18
Februarie 27, 2019 - Martie 17, 2019

Expoziţie iniţiată şi itinerată de Institutul Polonez din Bucureşti în contextul sărbătoririi în 2018 a Anului Drepturilor Femeii în Polonia

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de cultură, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti, organizează, în perioada 27 februarie – 17 martie 2018, o expoziţie dedicată prezenţei feminine în viziunea faimoasei şcoli a afişului polonez. 

Economia formelor, scrierea novatoare, fantezia, ironia și capacitatea extraordinară de a sintetiza realitatea sunt caracteristici care, în urmă cu șaizeci de ani, făceau celebru afișul polonez în întreaga lume. „Școala Poloneză de Afiș”, după cum este denumit acest curent în artă, nefiind o şcoală în sensul propriu al cuvântului, a devenit, de-a lungul timpului, un etalon incontestabil, la nivel mondial, al domeniului graficii publicitare. Unele dintre cele mai interesate exemple ale sale, ale căror protagoniste exclusive sunt femeile, pot fi văzute acum în expoziția pregătită de Institutul Polonez din București la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Expoziția, organizată cu concursul celei mai mari colecții poloneze particulare de afiș, de peste 40 de mii de lucrări, aparținând lui Krzysztof Dydo, bun cunoscător al artei afișului și proprietar al unei galerii din Cracovia, reunește peste patruzeci de afişe realizate de unii dintre cei mai renumiţi artiști graficieni ai Poloniei. Printre autorii afișelor se numără precursorii „Școlii Poloneze de Afiș”, precum Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec sau Franciszek Starowieyski, alături de care pot fi, însă, întâlniţi şi creatori din tânăra generație, demni continuatori ai operei predecesorilor, printre care un loc important îl ocupă femeile, precum Kaja Renkas, Patrycja Longawa, Starowicz Monika sau Amelia Marcelina. 

Expoziția oferă publicului posibilitatea cunoașterii unei plaje foarte diverse de teme şi stiluri definitorii pentru afișul polonez de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, care, în pofida dominației exercitate de televiziune şi media electronice, continuă să rămână în serviciul credincios al evenimentelor culturale. Ea se înscrie, de asemenea, şi în contextul sărbătoririi Anului Drepturilor Femeii, proclamat de parlamentul polonez cu ocazia aniversării a 100 de ani de la obţinerea de către femeile poloneze a drepturilor depline de vot. 

Responsabili organizare:

Katarzyna Zalaszewaka, Institutul Polonez din Bucureşti 

Alexandra Sârbu, Muzeul de Artă Cluj-Napoca