Chipul și (ne)asemănarea PICTURĂ ȘI SCULPTURĂ

Vernisaj: 20 octombrie, ora 18:00
Octombrie 20, 2022 - Noiembrie 13, 2022
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 20 octombrie – 13 noiembrie 2022, expoziția „CHIPUL ȘI (NE)ASEMĂNAREA” (pictură și sculptură) a artiștilor Darius HULEA și Sebastian NASTA. Vernisajul va avea loc în data de 20 octombrie, de la ora 18:00. 

„Expoziția „Chipul și (ne)asemănarea”, găzduită de Muzeul de Artă Cluj, aduce laolaltă doi artiști cu viziuni aparte asupra artei figurative, potențialului său expresiv și relevanței sale în cultura noastră contemporană. Folosind medii artistice tradiționale, și anume sculptură și pictură, lucrările lui Darius Hulea și Sebastian Nasta diferă semnificativ în ce privește tipologia de imagini și impactul vizual, dar au în comun câteva caracteristici esențiale: spectaculozitate vizuală, prezența figurii umane atent coreografiate și construite realist, o tendință de a face referire la anumite idealuri estetice și minuțiozitatea atentă cu care sunt tratate aspectele tehnice ale realizării artistice.

Ambii artiști se preocupă funciarmente de tensiunea dintre registre duale: acela al modelelor și acela al particularităților, acela al idealurilor metamorfozate, dar vivace supraviețuind, avându-și originea în trecut și acela al tehnicismului epocii noastre contemporane, acela al mimesis-ului și acela al expresiei. Cu alte cuvinte, ce este crucial pentru arta ambilor nu este nici eidos, nici eidolon, ci energeia, ca forță generatoare de formă.

Lucrările lor captivează privirea datorită paradoxului pe care îl încorporează adecvat: atât Darius Hulea, cât și Sebastian Nasta se bazează mult pe tehnică, dar îi neagă acesteia triumful final. Tehnica are doar scop, iar acesta este întotdeauna eficiența. Cei doi însă utilizează abundent și expert tehnica, dar într-un mod aproape a-tehnic, la nivelul fundamental scopul lor nefiind eficiența, ci bogăția de sens, livrată în manieră spectaculoasă.” (Bogdan Iacob)Imagini de la vernisajul expoziției de pictură și sculptură a artiștilor Darius Hulea și Sebastian Nasta, reunită sub genericul sugestiv „Chipul și (ne)asemănarea”, eveniment care a avut loc la sediul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, în data de 20 octombrie 2022, începând cu ora 18:00. În deschidere, au rostit alocuțiuni: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Bogdan Iacob, curatorul expoziției, artiștii expozanți și domnul Ștefan Gadola.