Carmen Cecilia Rusu. Misterium

Vernisaj: 8 septembrie 2022, ora 18:00
Septembrie 08, 2022 - Septembrie 18, 2022
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 8 – 18 septembrie 2022, expoziția personală a artistei Carmen Cecilia Rusu, intitulată Misterium. Vernisajul va avea loc joi, 8 septembrie 2022, de la ora 18:00, în sălile de Expoziții Temporare (etaj) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistei. Vor rosti alocuțiuni de prezentare domnii Dorel Găină, artist vizual și Florin Gherasim, muzeograf. 

Carmen Cecilia Rusu s-a născut în anul 1970 în localitatea Dej, județul Cluj. A urmat cursurile Liceului de Științe Naturale din Cluj-Napoca. Este stabilită cu familia în orașul Câmpia Turzii, unde își desfășoară activitatea profesională de antreprenoriat în transporturi.

Aplecarea spre artele plastice a simțit-o din copilărie și adolescență, chiar dacă traseul ei de viață a urmat alte căi. Totuși, după ani mulți de latență sau exersări sporadice, chemarea spre artă a izbucnit din nou, plenar, în anul 2016, la vârsta de patru zeci și patru de ani. A urmat cursurile de pictură la Școala de Arte Tudor Jarda din Cluj-Napoca, dar, în creația personală, nu a mers pe tehnicile consacrate ale exprimării artistice. Atrasă de inedit și experiment, a optat pentru folosirea de culori acrilice și rășini epoxidice pe suport de pânză și, mai rar, lemn. Nu este deloc facil acest procedeu, care cere, pe lângă pricepere, răbdare și așteptare.

Din iunie 2016 până în prezent a participat la 46 de expoziții naționale de grup (Cluj-Napoca, București, Târgu Jiu, Baia Mare ș.a.) și 168 de expoziții internaționale de grup în Italia, Austria, Elveția, Slovacia, Anglia, Franța, Portugalia, Spania, Germania, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, SUA, Canada, în centre artistice importante precum Florența, Roma, Veneția, Viena, Madrid, Paris, Londra, Dubai, New York.De asemenea, a deschis patruexpoziții personale, două în România, la Turda și Cluj-Napoca, respectiv două la Florența, în Italia. (F.G.)

Redăm mai jos aprecierile domnului Giampaolo Trotta, critic de artă din Florența, Italia, aflat de mai mulți ani în colaborare cu doamna Carmen Cecilia Rusu, bun cunoscător al lucrărilor sale:

Cu un impuls rapid și momentan sau o răbdare infinită, încet, fără întreruperi, Cecilia Rusu urmărește neobosit încâlcirile, revărsările, vârtejurile și scurgerile pensulelor zburătoare, aşezând „pete” de culori pe pânză, nuanțe luminoase, transparente, ușoare sau saturate, conturând cu calm figurile; și cu aceste semne, ea creează imagini conceptuale, imaginative ale viselor trezite, ale adevărului, haosului și echilibrului, care conțin în mod miraculos Spiritul Naturii; urmărește o stenografie a sufletului, a inconștientului, a Eului celui mai profund, aflat în căutarea echilibrului universal”.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 9 – 18 septembrie 2022, în intervalul orar 10 – 17, de miercuri până duminică inclusiv, luni și marți închis.Imagini de la vernisajul expoziției personale Misterium, care reunește lucrări semnate de artista Carmen Cecilia Rusu din Câmpia Turzii. Evenimentul a avut loc joi, 8 septembrie 2022, de la ora 18,00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în sălile de expoziții temporare (etaj). Au rostit alocuțiuni de prezentare a expoziției Florin Gherasim, curator, muzeograf, Dorel Găină, artist vizual, doamna Carmen Cecilia Rusu, artist expozant și doamna Felicia Răcean, profesor. Manifestarea s-a bucurat de participarea doamnei Irina Munteanu, prefect al județului Cluj, iar, de la Câmpia Turzii, a domnului primar Dorin Lojigan și a domnului viceprimar Sabin Ghemeș. Foto credit: Feleki Istvan și Florin Gherasim.