Canon și interpretare. Pictură și sculptură
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 9-19 martie 2023, expoziția „Canon și interpretare” (pictură și sculptură) care reunește lucrări ale artiștilor Sbârciu Ioan, Bera Olimpia, Andrei Câmpan, Tudor Costin, Chițimuș Costel, Ciubăncan Anca, Dup Csapo Reka, Dup Darie, Nuțu Andrei, Munteanu Marcel, Pop Blanca Alina, Trif Claudia, Weiker Horațiu, Zmicală Gavril și icoane din colecția Muzeului de Artă Cluj-Napoca și colecția prof. Gavril Tecar. Vernisajul va avea loc în data de 9 martie, de la ora 17:00, în prezența artiștilor. Vor lua cuvântul domnii Lucian Nastasă-Kovács, Aurel Codoban, Ioan Chirilă și Horea Avram.
Expoziția „Canon și Interpretare” se vrea a fi un dialog între dogmă și ultracontemporan, sau între tradițional și postmodernism – un dialog între ceea ce este în canon sau în norma bisericească și libertatea interpretării conceptelor privitoare la religie.
Simeza devine și ea la rândul ei un spațiu expozițional care are ca scop venerarea absolutului în abordări diferite, prețuirea profund respectuoasă a divinității. "Mărire Ție, Doamne!".
Fiecare artist caută și se orientează în labirintul marilor întrebări ale vieții, încercând să dea sens creației sale. Astfel, o parte dintre creatori alege arta icoanei, iscodind misterele chipurilor sfinților, ale meșteșugului bisericesc și ale studiului temelor din scriptură, devenind pe zi ce trece mai spirituali, mai curați sufletește, într-o continuă rugăciune. Alții preferă să exprime puternic Ideea, prezentând lumii chintesența trăirilor proprii și a interpretărilor personale vizavi de sacru. Aceștia înfățișează cu ajutorul tehnicii și a modului specific de exprimare metamorfoza luptelor interioare, a relației fiecăruia cu Dumnezeu, a descoperirii răspunsurilor la crizele identitare caracteristice vieții cotidiene actuale.
De altfel, în concepţia celui mai mare istoric al religiilor, Mircea Eliade, definiția cea mai completă a ființei umane este cea de homo religiosus. Nevoia de sacru face parte din conștiința umană și de aceea nu există nici o persoană fără religie.
Rămâne ca acest proiect care adună laolaltă 12 expozanți – număr ce, bineînțeles, nu este ales la întâmplare – să întregească lumea interioară a fiecărui iubitor de artă și să bucure inimile tuturor vizitatorilor.