BODOSI DÁNIEL. Fény és ritmus

Kiállításmegnyitó: szerda, szeptember 6., 18 óra 2023. szeptember 6–24.
Szeptember 06, 2023 - Szeptember 24, 2023
Tárlat megnyitó

A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Kolozsvári Művészeti Múzeum meghívja Önöket a Bodosi Dániel. Fény és ritmus című kiállítás megnyitójára, amelyre szerdán, 2023. szeptember 6-án 18 órától kezdődően kerül sor a Művészeti Múzeum földszinti időszakos kiállítási termeiben. A tárlat 2023. szeptember 24-ig látogatható. A megnyitón felszólalnak: Lucian Nastasă-Kovács, az intézmény menedzsere, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, és Portik Blénessy Ágota, a kiállítás kurátora. 

Bodosi Dániel 1913. július 27-én, 110 évvel ezelőtt született Baróton – így, a jelen kiállítás ezúton is emléket szeretne állítani e kiemelkedően tehetséges, egyéni látásmódú és szülőföldjéhez mindvégig hűséges maradó festőművésznek. Az eredetileg épület- és bútorasztalosnak tanuló Bodosi viszonylag későn köteleződik el a képzőművészet mellett, ám elhivatottsága, kitartása és céltudatossága példaértékű. Képzőművészeti tanulmányait 1941–1944 között végezte Budapesten a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula osztályában (akárcsak László Gyula, Miklóssy Gábor, Barcsay Jenő vagy Hervay Zoltán). Tanulmányai kényszerű megszakadása után visszaköltözött Barótra, ahol családot alapított és visszavonultan az alkotásnak szentelte életét, 2006-ban bekövetkezett haláláig.

Bár életműve hat évtizedet ölel fel, meglepően egységes látásmódról, vizuális nyelvezetről, és kromatikai megközelítésről tanúskodik. Bodosi festményein a székely lelkiség, természetközeliség, az erkölcsbe és hitbe gyökerező szilárd jellem nyilatkozik meg, ahol a táj nem csupán az alakok élettereként szolgáló háttér, hanem az atmoszférától, a levegőtől és a spektrumaira bontott fénynyaláboktól vibráló meditatív tér. Alakjait, bár a falusi élet hétköznapi tevékenységei közben örökíti meg, egy transzcendens, mitikus térbe helyezi, ami átlépi Barót, Erdővidék földrajzi határait és az általános emberi sors magasságába emeli.   

A jelen kiállítás egy gazdag válogatás az életmű csúcsainak számító olajképekből, amely egy intimebb önarckép- és portréválogatással egészül ki, hiteles képet festve alkotójuk vitathatatlan tehetségéről, gondolkodásmódjáról és egyéni megfogalmazásáról. 

A kiállítás 2023. szeptember 6–24. között látogatható, szerdától vasárnapig, 10:00-17:00 óra között. Néhány kép a kiállítás megnyitóról.