Anastasia Vdovkina. Navigatori pe mări și zări - email

Vernisaj: joi, 30 mai 2024, ora 18:00
Mai 30, 2024 - Iunie 09, 2024
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 30 mai - 9 iunie 2024, expoziția personală „Navigatori pe mări și zări”, cu lucrări realizate în tehnica email din creația artistei Anastasia Vdovkina. Vernisajul va avea loc joi, 30 mai 2024, ora 18,00, în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă, în prezența artistei și a invitatelor sale: Egri Anna, studentă și Szöllősi Helga, care va susține un moment muzical. Din partea instituției va fi gazdă Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției. 

Anastasia Vdovchina s-a născut în anul 1972 la Moscova, într-o familie de artiști. A terminatColegiuldeArtădinPiatigorskşiInstitutulde Artă şi Design din Jeleznovodsk, Rusia. A început să lucreze în tehnica emailului în anul 1993,sub îndrumareatatălui său,VdovkinNikolai, artistplasticînemail. AluatpartelanumeroaseexpoziţiişisimpozioanedeprofildinRusia,Germania,India,Elveţia, Austria,Ungaria,România,Slovacia,Ucrainaetc. Din anul 2003 este membrăaUniuniiArtiştilorPlasticidin Rusia, iardin anul2005 șiaU.A.P. dinRomânia. În 2003 şi 2004 a câştigat marele premiu la Simpozionul Internaţional de email din Kecskemet,Ungaria; în 2004 - premiul al II-lea la Trienala de email de la Budafok, Ungaria; în 2009 – premiula FestivalulInternaţionaldeemaildinKiev,Ucraina şiîn 2010primulloclaBienala InternaţionalădeemaildinSankt-Petersburg. Lucrări ale ei se regăsesc în colecţii private, în muzee de Artă din Rusia şi din alte ţări. Din anul 2004, Anastasia Vdovkina s-a stabilit cu familia în România, pe meleaguri transilvane, la Cluj-Napoca, fiind căsătorită cu Egri András, artist vizual dedicat, la rândul său, mirajului și tainelor sticlei. 

Crezul artistic al Anastasiei Vdovkina se oglindește foarte bine în câteva gânduri ale sale: „întehnicameadepicturăînemailsuntdouădirecţii-icoaneşilucrăriliberecudiferitetematici. Pentru mine crearea unei icoane nu înseamnă respectarea strictă a canoanelor religioase, dar,în acelaşi timp, nici o abordare liberă a tradiţiilor. Eu încerc să mă situez între aceste douămoduri de exprimare: respectarea iconografieiprin folosirea regulilor generale ale canoanelor,pede-oparte,darșiexprimareaviziuniimelepropriiasupraicoanelor şiînţelegereaacestora, pe de altă parte.

Aldoileatipdelucrăriestecaunfeldeexperimentpentrumine,căutândnoimoduride exprimare, de compoziţie, folosind posibilităţile oferite de aceste materiale: email, cupru şi oţel.În acelaşitimp,îmiplacesăcombinacestematerialecu altele, cumarfi:lemn,fier,pietre, textile, sfoară, etc. În viziunea mea aceste materiale combinate împreună accentuează profunzimealucrărilorde email,fiind compatibilecuacesta. Cele mai importanteteme sunt: "Marea Albă", despre nordul Rusiei. Ca oricărui artist,îmi placetemamăştii. Şinouameatemă estedespremotivele dinTransilvania. Prin transformarea grafică a motivelor etnice şi prin simboluri, încerc să-mi dezvolt şiexprimideilecreativedespre legăturastrânsădintretrecut şiprezent,dintreomşicosmos”.

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 31 mai – 9 iunie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.















Imagini de la vernisajul expoziției personale „Navigatori pe mări și zări” a artistei Anastasia Vdovkina, cu lucrări realizate în tehnica email. Evenimentul a avut loc miercuri, 30 mai 2024, de la ora 18, în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Au rostit alocuțiuni la deschidere Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției și Egri Anna, studentă, fiica artistei, iar tânăra solistă Szöllősi Helga a susținut un moment muzical.