AMURG

Vernisaj: 4 mai, ora 18:00
Mai 04, 2022 - Mai 15, 2022
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 4 – 15 mai 2022, expoziția „AMURG” (fotografie) a artistului Virgil MLEȘNIȚĂ. Vernisajul va avea loc în data de 4 mai, de la ora 18:00. 

Virgil Mleșniță este absolvent al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Litere, fiind traducător și fotograf independent. Dintre expozițiile sale personale, amintim: Maramureș, mon amour (2004, Biblioteca Octavian Goga, Cluj); Mituri, vise, mistere (2005, Cluj); Caro Paese (2006, Castelsangiovanni, Italia); Maramureș (2006, Plovdiv, Bulgaria); Travel Log (2007, Cluj-Napoca); artist invitat la expoziția de fotografie Imagina (2007, Fukuoka, Japonia); Aqua (2008, Galeria Veche, Cluj-Napoca); Maramureș (2008, Boston, Statele Unite ale Americii); în anul 2009 a participat la proiectul Lumini și umbre în Balcani, organizat de Hellenic Foundation for Culture (expoziția colectivă a fost prezentată în Belgrad, București, Istanbul și Ankara); Aqua (2009, Plovdiv, Bulgaria); Waterland (2009, Boston, Statele Unite ale Americii); Au revoir (2009, Primorsko, Bulgaria); My Rijeka (2011, Rijeka, Croația); Festina Lente (2019, Institut Francez, Cluj). 

„Amurg" este o selecție de fotografii din Maramureș adunate pe parcursul unei perioade de aproximativ 20 de ani. Selecția acestor imagini exprimă dorința fotografului de a depăși clișeele turistice, festiviste și fals nostalgice, în încercarea de a atinge un nivel vizual mai profund.

Întâlnirea directă, contactul personal, dialogul simplu, participarea constantă la momente importante din viața Maramureșului pot deschide calea spre o înțelegere mult mai bună a spiritului locului. Fotografia devine un demers aproape antropologic, unde abordarea clasică în alb-negru devine un mijloc de expresie esențial.

„Amurg" este o expoziție personală din mai multe puncte de vedere dar, înainte de toate, este o privire personală a unui maramureșean asupra maramureșenilor.   Imagini de la vernisajul expoziției „Amurg” a artistului fotograf Virgil Mleșniță. Cu această ocazie, publicul a putut interacționa cu artistul și a putut afla poveștile din spatele imaginilor surprinse de aparatul de fotografiat. Lumea maramureșului este reprezentată în efemeritatea ei, iar „Amurg” este sinonimul schimbărilor survenite la nivelul comunităților locale și a individului care astfel devine nu numai subiectul imaginilor, ci și al trecutului.