Adam Keleti. ZBOR INTERIOR

Iunie 03, 2021 - Iunie 13, 2021
Imagini
Vernisaj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 3-13 iunie 2021, expoziţia retrospectivă Zbor interior a artistului Adam Keleti. Deschiderea oficială va avea loc joi, 3 iunie 2021, de la ora 12.00, în prezența artistului, a fiului acestuia, Edwin Keleti și a managerului Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Nastasă-Kovács.

Această primă expoziție personală într-un spațiu muzeal a artistului Adam Keleti, curatoriată de dr. Dan Breaz, pune în valoare lucrări care sintetizează activitatea artistului dintr-o jumătate de secol de creație. Adam Keleti (n. 1944) a absolvit Institutul Pedagogic, Secția Arte Plastice, în anul 1965, avându-i profesori pe Forró Antal, Mircea Vremir și Nemeș Sabin. Între anii 1965 și 1968 a colaborat ca grafician la revistele România literară, Utunk, Korunk și Tribuna. Începând din anul 1968 a activat, neîntrerupt, ca grafician-ilustrator la USAMV Cluj, pentru o perioadă de 43 de ani. În acest interval, activitatea sa artistică s-a focalizat pe fotografia artistică, grafica alb-negru și tehnica guașei, având participări la expoziții naționale.  Calitatea creației sale a fost recunoscută atât prin premii, cum a fost premiul al II-lea la Bienala de artă fotografică de la Oradea (1980), cât și prin colaborări cu instituții de artă, precum Institutul de Arte Plastice Ioan Andreescu, unde a fost invitat de către prof. univ. Savel Cheptea pentru a prezenta diaporame grupate sub titlul „Confluențe citadine”. 

Lucrările artistului se află în colecții private din țară și din străinătate, în Franța, Germania, Suedia, Israel, Statele Unite ale Americii sau Mexic. O selecție reprezentativă pentru evoluția creației lui Adam Keleti este prezentată publicului larg, în premieră, în expoziția „Zbor interior”.

În arta lui Adam Keleti mobilitatea estetică reprezintă principiul fundamental al unui tip de creație pentru care expresiile grafice sau picturale reprezintă mărturia „evenimentelor” unui timp interior, puternic subiectivizat. Privirea sa artistică retrospectiv-investigativă relecturează creații exemplare ale unor maeștri precum Malevici, Kandinsky sau Vasarely, însă doar pentru a-și defini orizontul creativ într-o formulă personală. Adam Keleti este conștient de distanțele temporale care-l separă de maeștrii săi preferați, la care se raportează dintr-o perspectivă autentic modernă.

Pentru artist, instituționalizarea radicalismului avangardist reprezintă o realitate incontestabilă. Prin urmare, în cazul său, „a inova” este echivalent cu „a reînnoi” experiența artistică și estetică a unor curente precum suprematismul, abstracționismul sau mișcarea op-art, privite cu reverență, ca repertorii formale etern valabile. De aici, eforturile sale constante de a depăși interpretarea abstracționismului ca sub-discurs al vizibilului, dincolo de care Adam Keleti nu încetează să vadă forme ale timpului prezent, proiectate, în forme atent distilate, către un viitor mereu amenințat de uitare sau incertitudine. Astfel, printr-un exercițiu laborios și matur, Adam Keleti ne îndeamnă să vedem, prin suprafețele semnificante ale lucrărilor sale, un viitor actualizat odată cu fiecare clipă prezentă. 

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 13 iunie 2021, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.















Deschiderea oficială în prezența artistului, a familiei și a tuturor celor apropiați artelor Credit foto: Feleki István