A19AmA. 120 artists video exhibition

24 artists: special invitation exhibition
Noiembrie 23, 2022 - Decembrie 11, 2022

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 23 noiembrie – 11 decembrie 2022, expoziția internațională A19AmA. Cu această ocazie, vor fi prezentate 120 de lucrări ale unor artiști internaționali sub forma unui video-exhibition, iar lucrările a 24 de artiști vor putea fi văzute pe simezele Muzeului de Artă Cluj (lucrări selectate de Luo Qi, respectiv lucrări aflate în patrimoniul Muzeului de Artă din Cluj).Vernisajul va avea loc miercuri, 23 noiembrie, de la ora 18.

 

Expoziția A19AmA din 2022 aduce la Muzeul de Artă din Cluj, sub formă hibridă, un material divers din perspectivă tehnică, tematică și cromatică. Prin acest demers, dorim să prezentăm publicului clujean un spectru larg de artiști din mai multe țări, care, prin creațiile lor, au pășit pe tărâmul expresiei, într-o formă care îmbină nu numai mesajul vizual clar, dar și pe cel sublim, deductibil și vizibil pe fundalul bidimensional al spațiului de lucru. Abstractul acestora devine mesagerul unei idei și prin tușele lor creionează nu numai o lume a liniilor, ci și una a formelor compacte, prin care imaginația și expresia devin transmițători ai mesajului uman și artistic. Ceea ce este unic și spectaculos într-o astfel de expoziție este posibilitatea de interacțiune cu diverse spații artistice din lume, unde evoluția creațiilor și a ideilor ne arată nu numai diversitatea infinită a gândirii umane, dar și oportunitățile de exprimare a acesteia sub forma unor lucrări de artă contemporană. Sinergia spațiului artistic, similitudinile și viziunile divergente devin, și ele, elemente ale actului de creație, iar puntea creată de spațiul expozițional permite crearea unor legături prin care vizitatorul devine parte integrantă a acestei lumi dinamice și profunde. Figurativul și abstractul pășesc din lumea expresiei antitezelor spre lumea complementarului universal. Lucrările lui Lin Jichang sau Luo Qi (China) se întâlnesc și intră într-o conversație imaginară cu cele ale lui Silvio Ferragina (Italia), Maria de la Vega (Argentina) sau Oscar Varona (Spania), unde privitorul devine nu numai parte integrantă a universului lor, ci participă activ și la deslușirea mesajelor ascunse în creațiile acestora. Hernández Castillo Víctor Manuel (Mexic), Milan Krajnovic (Bosnia și Herțegovina) sau Rafael Romero (Spania), prin abordare tehnică, îi provoacă la aceeași discuție pe Alexandra Haeserek sau Victor Gomex (Cuba).

Expoziția de față nu este una exhaustivă din perspectiva spectrului artistic, nici nu este una care să acopere vasta majoritate a stilurilor și abordărilor din lumea artistică. Ea dorește doar să devină un punct de pornire pentru vizitator, un punct care să ofere un reper asupra evoluției artistice și a creației artiștilor din diverse spații cultural-artistice ale lumii. Din această perspectivă, componenta video a acestei expoziții este una care poate oferi nu doar o astfel de incursiune, ci poate stârni curiozități și momente meditative prin care publicul să devină mai conectat la creațiile artiștilor prezenți. Lumea contemporană devine din ce în ce mai dinamică, mobilitatea ideilor și a creațiilor devine una nemaiîntâlnită în trecut, iar expozițiile devin instrumente cheie în demersul instituțional și individual de a face cunoscute nu doar nume, ci și adevărate complexe de idei transpuse în lucrări de artă. Prezenta expoziție este una din aceste inițiative, iar dorința curatorilor este de a crea o legătură între artiști, artă și publicul vizitator, cu scopul de iniția o conexiune spirituală care să devină promotoare a consolidării sinergiei cu spațiul artistic internațional și din România.

Curatorii expoziției: Ovidiu Petca, Luo Qi și Iakob Attila

Organizatori: Cang Art Museum, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Centrul Tagus International Center of Arts, AAmA Art Museum, Asian & African and Mediterranean International Art Association și Fundația Bienala Internațională de Grafică Cluj-Napoca.