Prezentare-dezbatere pe marginea volumului STRĂINUL DIN INTERIOR. „Dosarul” versus biografia personală
Joi, 14 noiembrie 2024, ora 18:00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită la prezentarea și dezbaterea cărții istoricului Victor NEUMANN, intitulată STRĂINUL DIN INTERIOR. „Dosarul” versus biografia personală, apărută anul acesta la Editura Datagroup din Timișoara.
Participă:
Prof. univ. dr. Florin LOBONȚ, Universitatea de Vest din Timișoara
Prof. univ. dr. Miodrag MILIN, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
Prof. univ. dr. Victor NEUMANN, Universitatea de Vest din Timișoara & Universitatea Națională de Arte din București
Inițiator și moderator al prezentării-dezbatere:
Prof. univ. dr. Lucian NASTASĂ-KOVÁCS, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca
„În această carte, Victor Neumann lansează un apel la luciditate, fiind preocupat de nedreptatea care i s-a făcut și de respectul pe care îl merită, de interacțiunea umană și de căutarea temeinică a adevărului. În contrast cu declarațiile populiste ieftine, cercetarea faptelor necesită un efort real, onestitate și o abordare metodică. În același timp, el formulează un rechizitoriu împotriva tradiției românești a formelor fără fond, împotriva oamenilor politici și a publiciștilor farisei, împotriva instituțiilor statului care nu își îndeplinesc obligațiile. Cartea este o autobiografie de inspirație istorică, tratând fricțiunile și oportunitățile unei vieți în Banat și în România. [...] Dosarele Securității nu trebuie citite în niciun caz ca protocoale, ci mai degrabă ca «puncte de vedere» (Chladenius) ale serviciilor secrete care trebuie descoperite, analizate și interpretate în funcție de prejudecățile și interesele lor. Drumul României spre democrație va reuși numai dacă dosarele Securității, ca și toate celelalte texte din trecut și din prezent, vor fi citite critic și contextualizate, dacă vor fi istoricizate. În acest sens, știința istorică este o știință civică, una care vizează argumente bine fundamentate în dialogul public”. (Armin HEINEN, prefațatorul cărții)
